Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zenica

Otvorena 53. izložba “Aprilski salon”, na kojoj se predstavilo 12 umjetnika

Svoje su radove na ovogodišnjem susretu u Zenici predstavili Azra Subašić, Adna Muslija, Muhamed Begić, Kristina Livančić, Irfan i Benjamin Handukić, Miroslav Šetka, Muhamed Bajramović, Dragan Gačnik i Jelenko Butina, dok su gosti ovogodišnje izložbe bili Božidar Plazinić i Vesna Petrović iz Srbije

U sklopu 27. međunarodne kulturne manifestacije “Zeničko proljeće“ koju organizira Grad Zenica, sinoć je u prostoru Hrvatskog doma “Kralj Tomislav“ u Zenici otvorena i 53. izložba “Aprilski salon“, koju tradicionalno organizira Društvo likovnih akademskih umjetnika Zenica te na kojoj se ove godine predstavilo 12 umjetnika iz Bosne i Hercegovine i Srbije sa 40-ak radova u različitim tehnikama i medijima.

Kustos ovogodišnjeg “Aprilskog salona“ bio je beogradski kritičar Saša Janjić, koji je podvukao kako ovakve smotre pretenduju da traju te opstaju i uprkos novim tehnologijama, novom dobu ili promjenama savremenih diskursa i teorija.

-Umjetnici predstavljeni na ovogodišnjim ‘Aprilskim susretima’ pripadnici su različitih generacija i dolaze iz različitih sredina. Ova činjenica daje samom događaju izvjesnu dozu optimizma, jer svaka nova generacija umjetnika donesi neku novinu, novi medij ili problematizuje neku novu aktuelnu temu – istakao je Janjić.

Potreba zeničkih umjetnika

Aprilski salon, dodao je, iskonska je i nasušna potreba zeničkih umjetnika te njihovih gostiju da sebi, ali i drugima ispričaju veliku priču koja traje od onog trenutka kada su “prvi ljudi u tami pećina krenuli da predstavljaju svijet koji ih okružuje“.

-Iako možda to na prvi pogled nije tako vidljivo, njihova pažnja i interesovanja su usmjereni na različite aspekte svakodnevnog života, koji rezultiraju jednim sveobuhvatnim osjećanjem koje proizilazi iz kolektivnog osjećaja nemoći i potrebom da se nešto promijeni pa makar to bilo na slikarskom platnu ili parčetu papira – kazao je Janjić.

Umjetnici predstavljeni na ovoj manifestaciji nedvosmisleno su, dodao je, pokazali da posjeduju ozbiljnost i kvalitet, kao i da su u stanju da kroz sopstveni vizuelni jezik prihvate novu realnost i da kroz različite lične poetike definišu vlastite pozicije unutar te stvarnosti.

Na ovogodišnjem “Aprilskom salonu“, podvukao je, predstavilo se 12 umjetnika različitih generacija i iz različitih sredina, koji rade i stvaraju u različitim medijima i tehnikama te koji problematiziraju mnogobrojne fenomene i pitanja koja su važna, kako za njih same tako i za društvo u cjelini pa ova raznovrsnost daje ovogodišnjem salonu jedan specifičan karakter i vrijednost.

Svoje su radove na ovogodišnjem susretu u Zenici predstavili Azra Subašić, Adna Muslija, Muhamed Begić, Kristina Livančić, Irfan i Benjamin Handukić, Miroslav Šetka, Muhamed Bajramović, Dragan Gačnik i Jelenko Butina, dok su gosti ovogodišnje izložbe bili Božidar Plazinić i Vesna Petrović iz Srbije.

Ovogodišnju izložbu svečano je otvorio predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Zenici, velečasni dr. Vlatko Rosić.

Izložbu radova sa zeničkog “Aprilskog salona“ proteklih su godina, uglavnom, u prilici bili da pogledaju i ljubitelji umjetnosti u nekim drugim bh. gradovima pa je izvjesno kako će i ovogodišnja izložba biti predstavljena i izvan Zenice.

-Naša će ovogodišnja izložba svoje prvo predstavljanje nakon Zenice imati polovinom maja u Čačku, ali tek trebamo utvrditi tačan termin. Postoji mogućnost da nakon Čačka našu izložbu predstavimo i u Gornjem Milanovcu. Bio bi to, nakon proglašenja samostalnosti BiH, drugi izlazak ‘Aprilskog salona’ izvan granica BiH, jer smo prije nekoliko godina bili gosti u Mariboru – navodi Miroslav Šetka, predsjednik DLAUZ-a.

Najavljuje kako će nakon povratka izložbe iz Srbije, vjerovatno ovogodišnju izložbu predstaviti i u Visokom, a plan je da se predstave i u Bihaću, gdje do sada nisu izlagali.

DLAUZ-a, ističe Šetka, u organizaciji “Aprilskog salona“, kao i svih proteklih godina, imali su i podršku Grada Zenice, na čemu su zahvalni te se nadaju da podrška neće izostati ni prilikom realizacije najavljenih inostranih gostovanja.