Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Otvorena godišnja selektivna izložba Collegium Artisticum, dodijeljene i Grand Prix nagrade

izlozba collegium
FOTO: Fena

Publika će ove godine moći pogledati 180 radova od 184 umjetnika, jer su neki od njih grupni.

Godišnja selektivna izložba Collegium Artisticum, posvećena Danu Grada Sarajeva otvorena je večeras u izložbenom prostoru istoimene galerije. Također upriličena je  dodjela godišnjih nagrada i priznanja za najbolja ostvarenja, 

Svake godine u aprilu publika ima jedinstvenu priliku da u prostoru galerije pogleda izložbu koja obuhvata širok dijapazon stvaralačkih promišljanja, istraživanja, stremljenja i dostignuća u sferama likovne i primijenjene umjetnosti, dizajna i arhitekture, djela iz oblasti grafičkog, produkt i modnog dizajna, scenografije, kostimografije, umjetničke fotografije, enterijera, keramike, ilustracije, umjetničke obrade metala, tekstila i drugih materijala, djela iz oblasti crteža, slikarstva, skulpture, grafike, instalacije, performansa, video umjetnosti.

Na ovogodišnjoj 45. izložbi, predstavljeno je 180 radova bosanskohercegovačkih umjetnika, dizajnera i arhitekata, a na otvorenju izložbe dodijeljene su i nagrade i priznanja za najbolja ostvarenja prema odlukama stručnih komisija udruženja.

Suorganizatori selektivne godišnje izložbe su: Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera u Bosni i Hercegovini, Udruženje likovnih umjetnika u Bosni i Hercegovini, Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini i Javna ustanova Collegium artisticum.

Predsjednica ULUPUBIH-a Samina Tanović kazala je ovom prilikom da ove godine imaju veliki odaziv, te da su članovi žirija imali mnogo posla, počevši od same selekcije radova koji će biti predstavljeni.

izlozba collegium tanovic
FOTO: Fena
Samina Tanović

Publika će, dodala je, ove godine moći pogledati 180 radova od 184 umjetnika, jer su neki od njih grupni.

– Izložba predstavlja svojevrstan presjek ili refleksiju stanja u našem društvu, ekonomiji, dizajnu, arhitekturi… – kazala je.  

U okviru izlože dodijeljene su i Grand Prix nagrade od svakog udruženja organizatora, a dobitnici su Berin Spahić, Jusuf Hadžifejzović te Vernes Čaušević i Lucy Dinnen.

Čaušević je, kako kaže, dobio nagradu za nacrt za ekološki i ekonomski održiv stan koji se nalazi u Sarajevu, pod nazivom Zemlja.

izlozba collegium
FOTO: Fena

– To je model za održivo urbano stanovanje i odgovara na izazove poslijeratnog društva, ali i globalnu klimatsku  krizu za koju veliku krivicu nosi upravo građevinska industrija zbog betonizacije i plastifikacije gradova – kazao je.  

Berin Spahić je kazao da je dobio nagradu za dizajniranje stolice od drveta i željeza, industrijski projekt namijenjen za javne konferencijske sale ili restorane.

Izložba, koja baštini tradiciju od 1975. godine, ima neosporan dignitet kao manifestacija od posebnog interesa za Grad, a kroz svoju dugogodišnju tradiciju ona njeguje zajedništvo i čuva sjećanje na progresivni intelektualni i umjetnički pokret koji je obilježio kulturni život sredine krajem četvrte decenije 20. vijeka.