Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom omladine Banjaluka

Otvorena izložba i dodijeljene nagrade za najbolje “Demofest” plakate

demofest plakati
Foto: Aquarius

Na raspisanom regionalnom konkursu za dizajn plakata pristiglo je ukupno 237 radova od 137 autora i autorica

Izložba plakata pristiglih na natječaju za nagradu “Goran V. Janković” na temu “Demofest” otvorena je u srijedu u Domu omladine Banjaluka.

Pored izložbe dodijeljene su i prestižne nagrade za najbolje plakate.

Prva nagrada u iznosu od 2.000 KM dodijeljena je Ani Jovanović iz Banja Luke, drugu nagradu u iznosu od 1.000 KM odnio je Mateo Osnek iz Sarajeva, dok je treća nagrada u iznosu od 500 KM pripala Marinu Tokiću i Jani Pitalo iz Splita. Specijalni spomen otišao je u ruke Aleksi Dovedenu iz Banjaluke, navode organizatori.

Na raspisanom regionalnom konkursu za dizajn plakata pristiglo je ukupno 237 radova od 137 autora i autorica.

Stručni žiri u sastavu: Bojan Hadžihalilović (Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo, odsjek grafički dizajn), Mladen Miljanović (Akademija umjetnosti – UNIBL, smjer intermedijalne umjetnosti), Vladimir Klepić (Akademija umjetnosti – UNIBL, smjer grafički dizajn), kao i kreativni direktori “Aquariusa” Dejan Šijuk i Aleksandar Živanić je imao složen zadatak da izabere 31 rad koji će biti predstavljen na izložbi, kao i na bilboardima širom Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnje natjecanje bilo je otvoreno za sve mlade kreativce, mlađe od 35 godina, kako bi kroz ovaj poziv i izložbu bili regionalno prepoznati, ali i valorizirani kao autori.

Predsjednik žirija Mladen Miljanović rekao je da su se najbolji radovi izdvojili vizualnom originalnošću, kompozicijskom kompleksnošću, te prisutnim dekorativno ilustrativnim elementima.

“Osnovnim principima kojima se vodio stručni žiri, a koji su na kraju doveli do izbora najboljih su bili da je predloženo rješenje u skladu sa duhom, imidžom i idejom slobode izražavanja Demofesta. Tri nagrađena rješenja su na originalan način interpetirala suštinu festivala”, rekao je Miljanović.

Muzički festival “Demofest” nastao je kao interni projekt agencije “Aquarius”, koja je još prije 30 godina u svoje temelje ugradila ljubav i posvećenost prema grafičkom dizajnu i kreativnoj komunikaciji.

“Sve to ne bi bilo moguće bez jednog od osnivača Aquariusa, Gorana V. Jankovića, koji nas je nažalost prerano napustio, a po čijem imenu je danas nazvana ova nagrada. Inače, Janković je bio slikar, dizajner, doktor ekonomije, profesor i osnivač odsjeka za grafički dizajn na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci”, rekli su organizatori.

Direktorica “Aquariusa” Brankica Janković je rekla da je za nju ovo veoma emotivan trenutak te da je iskreno raduje da se za ovu nagradu prijavilo ovoliko mladih i talentiranih ljudi.

“Ova izložba i nagrada koja nosi Goranovo ime je za našu obitelj jako važna. Ustvari, ova nagrada je važna za cijelu Aquaruis obitelj. Zato sam veoma ponosna jer se ovoliko mladih kreativaca iz cijele regije prijavilo na natječaj, pokazavši koliko talenta ima oko nas”, kazala je Janković.

“Demofest” traje od 20. do 22. jula.