Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Disciplinska komisija VSTV-a

Postupak protiv sarajevske tužiteljice zbog nedoličnog ponašanja

Tužilašto Kantona Sarajevo
Foto: BIRN BiH
Tužilašto Kantona Sarajevo

“Tužena je 2022. i 2023. u više navrata s licima s kojima je dolazila u kontakt i profesionalno sarađivala ispoljila nedolično ponašanje”, rekao je Baćevac

Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća prihvatila je sve prijedloge za izvođenje dokaza u postupku koji je protiv tužiteljice Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Emele Tahmaz-Bukvić pokrenut zbog nedoličnog ponašanja.

Na pripremnom ročištu disciplinski tužilac Asmir Baćevac je kazao da je Tahmaz-Bukvić na teret stavljeno nedolično ponašanje, piše Detektor.ba.

“Tužena je 2022. i 2023. u više navrata s licima s kojima je dolazila u kontakt i profesionalno sarađivala ispoljila nedolično ponašanje”, rekao je Baćevac.

Njoj se disciplinskom tužbom na teret stavlja ponašanje koje šteti ugledu tužilačke funkcije.

Tužilac je predložio saslušanje pet svjedoka iz Kantonalnog tužilaštva, uključujući glavnu tužiteljicu Sabinu Sarajliju, kao i materijalne dokaze. Dio materijalnih dokaza, kako je objasnio, ne odnosi se na navode iz tužbe, ali ukazuju na kontinuirano ponašanje tužene.

Punomoćnik Rusmir Karkin kazao je da ostaje kod odgovora na tužbu te da se ne protivi saslušanju predloženih svjedoka, kao ni dokazima, osim onih koji se ne odnose na konkretne događaje iz tužbe.

“Pridružili bi se saslušanju prva tri svjedoka, te predlažemo saslušanje tužene”, rekao je Karkin.

Baćevac je u vezi sa saslušanjem Tahmaz-Bukvić kazao da bi trebalo sačekati nalaz medicinskog vještačenja kojim se treba utvrditi da li je ona sposobna da obavlja tužilačku funkciju.

Karkin se usprotivio tim navodima, istaknuvši da su procesna i radna sposobnost dvije različite stvari.

Prvostepena komisija je prihvatila sve predložene dokaze, a glavna rasprava je zakazana za 5. septembar.