Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inicijativa "Kuti"

Građani u borbi protiv kamenoloma: “Kuće će nam se srušiti od eksplozija”

gradjanska inicijativa kuti
Foto: Mario Obrdalj/ Fena

Poručili kako ”odgovorne osobe u Gradu Mostaru nemaju nimalo sluha za probleme građana, ali se zato trude da udovolje zahtjevu ne samo ovog, već i drugih investitora”

Predstavnici Građanske inicijative ”Kuti” pozvali su novoizabranu federalnu ministricu okoliša i turizma Nasihu Pozder da zaštiti interese građana naselja Kuti zbog posljednjih događanja vezanih uz kamenolom Kuti.

Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru, od posljednje održane press konferencije investitor je putem advokata Milenka Krčuma i Harisa Hakalovića pokrenuo tužbu protiv Anera Omanovića zbog navodne izgubljene dobiti jer je spriječio deminere da pristupe svom poslu.

-Iznos štete je procijenjen na 180 hiljada KM, a mi ih pitamo koju je štetu investitor pretrpio kada svakako bez okolišne dozvole ne može isposlovati eksploatacijsku dozvolu koja je uvjet za početak radova? Mi imamo fotografije s lica mjesta na kojima se vidi da su predstavnici uprave Civilne zaštite, zajedno s nama, bili na lokalitetu kamenoloma i niko im ništa nije branio. Mi smo im više puta rekli da smo za razminiranje, ali da za obavljanje radova ne mogu koristiti naše privatne parcele – rekao je Aner Omanović ispred inicjative ”Kuti”.

Opasnost za sigurnost mještana

Kako su kazali iz inicijative, ranije su pozvali sve mostarske vijećnike da posjete lokalitet kamenoloma i uvjere se u istinitost njihovih tvrdnji.

-Gradske vijećnice Boška Ćavar i Adela Gosto su se odazvale našem pozivu da posjete kamenolom, a taj poziv je bio upućen svim vijećnicima i gradonačelniku. Samo su one posjetile kamenolom te se uvjerile u istinitost naših tvrdnji kako kamenolom predstavlja neposrednu opasnost za sigurnost mještana te su obećale da će ministrici napisati pismo u kojemu će tražiti zaštitu građana našeg naselja. To pismo potpisalo je devet vijećnika – kazala je Dragica Lozo, članica inicijative.

Ona ističe kako nisu točni pojedini natpisi iz medija koji su se pojavili u posljednje vrijeme, a koji se odnose na kuće u blizini kamenoloma.

-Kroz pojedine medije se prozivaju članovi naše udruge za interese pojedinaca, ali moram napomenuti da se trebalo pregledati satelitske snimke te ucrtane objekte iz 1974. godine gdje se tačno vidi snimak kuća koje su postojale tada te su gruntovno evidentirane – naglasila je Lozo.

Ministrica prije dva dana posjetila kamenolom

Iz inicijative se nadaju pomoći novoizabrane federalne ministrice okoliša i turizma Nasihe Pozder.

-Od imenovanja nove federalne Vlade održali smo dva sastanka s novoizabranom ministricom Nasihom Pozder, jedan neposredno nakon njenog imenovanja, a drugi prije dva dana. Na prvom sastanku smo upoznali ministricu s našim problemom, a ministrica je prije dva dana posjetila kamenolom i dobili smo službenu obavijest što je do sada ministarstvo poduzelo po pitanju izvršenja presude. Ministarstvo je uputilo upit operatoru Majdan Kuti žele li ostati kod zahtjeva za izdavanje okolišne dozvole, a nakon pozitivnog odgovora od operatera je zatraženo da dostavi novi ažurirani zahtjev za izdavanje nove okolišne dozvole – izjavio je Branislav Ćorić, član inicijative.

Mještani naselja Kuti vode i borbe oko pristupnog puta kamenolomu, a Goran Lozo jedan je od vlasnika parcela kroz koje prolazi ovaj njihov put.

-Prvo su ušli, nelegalno, s dijela puta koji im nije dat prijedlogom, nakon čega smo se spontano okupili i upitali smo ih imaju li dozvolu za radove, oni su rekli da imaju, ali nisu htjeli pokazati. Nakon opiranja pokazali su nam papir koji pokazuje mišljenje iz 2021. godine koje je izdao Odjel za urbanizam i građenje Grada Mostara koje je izdato na zahtjev kantonalnog ministra građenja, pozvali smo policiju – pojašnjava on.

Devastacija prirodnog staništa

Dodaje kako je taj cijeli predloženi put u procesu eksproprijacije jer bi tuda trebala ići trasa koridora Vc.

-Na ovome području neće biti samo autoput već će biti uključno-isključna petlja za sjever Mostara i to je ogromna površina koja se oduzima, a taj put je unutar toga plana. Nakon razgovora našeg advokata s investitorom, radovi su zaustavljeni jer oni nemaju tih dozvola – potvrdio je Lozo.

Ustvrdio je kako je i sam kamenolom devastacija prirodnog staništa, koji je ”katastrofalan za naše područje i on će ubiti ljude u svakom smislu”.

-Jako je malo udaljeno od naselja, nama će se kuće srušiti od eksplozija – istaknuo je Lozo.

Na kraju su poručili kako ”odgovorne osobe u Gradu Mostaru nemaju nimalo sluha za probleme građana, ali se zato trude da udovolje zahtjevu ne samo ovog, već i drugih investitora, zato od novoizabrane federalne ministrice očekujemo da održi dano obećanje i zaštiti naše interese”.