Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pozorište mladih Sarajevo

Ovacije za “Cvrčak i mrav” na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku

Foto: Pozorište mladih Sarajevo

Predstava je izvedena na otvorenoj sceni Festivala, ispred stare šibenske vijećnice. Direktor Pozorišta mladih Sarajevo Ismir Fazlić vjeruje da je to odličan kraj jedne umjetničke sezone

Pozorište mladih Sarajevo dočekalo je kraj umjetničke sezone 2023/2024. na 64. Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku, gdje su gostovali s predstavom “Cvrčak i Mrav” reditelja Adisa Bakrača. To je jedan od najstarijih festivala u regionu, a predstavljaju se pozorišta iz čitavog svijeta.

Predstava je izvedena na otvorenoj sceni Festivala, ispred stare šibenske vijećnice. Direktor Pozorišta mladih Sarajevo Ismir Fazlić vjeruje da je to odličan kraj jedne umjetničke sezone.

-Nakon 14 godina, ponovo smo u Šibeniku, i dobili smo priliku da prezentujemo svoj rad. Dodatna nagrada jesu ovacije i radost u publici, nakon predstave. Za proteklu sezonu, bez skromnosti, mogu reći da je jedna od najznačajnijih dosada u Pozorištu mladih Sarajevo – kazao je.

Mjuzikl ‘Pinokio’ vrhunac sezone

Podsjeća da su, u novembru, sezonu počeli predstavom ‘Večera budala’ reditelja Adisa Bakrača, koja ubrzo postaje hit komedija. Potom su imali koprodukciju sa Udruženjem Moje pozorište i predstavu ‘Ne daj se, generacijo’, a autori su Alen Muratović i Mario Drmać. Ta predstava, za tri mjeseca, postala je prepoznatljiva i u ostalim gradovima BiH.

-Bez sumnje najveći napor i vrhunac sezone je Mjuzikl ‘Pinokio’ rediteljice Nine Kleflin, koji u svim segmentima pomjera standarde. Od glumačkih, muzičkih, likovnih do produkcijskih. Na kraju sezone smo ostvarili odličnu i značajnu saradnju sa Festivalom u Šibeniku, što je i dio realizacije plana da i publici izvan Bosne i Hercegovine predstavimo naše predstave. Iskreno hvala kolegama Pozorišta mladih Sarajevo za zalaganje i trud. Posebno hvala publici, koja nas je pratila čitavu sezonu – istaknuo je.

U povodu gostovanja Pozorišta mladih Sarajevo direktor Međunarodnog dječijeg festivala Šibenik Jakov Bilić izjavio je da su ove godine, sa više od 80.000 posjetilaca, sigurno premašili prošlogodišnju posjetu Festivalu.

-Zaista ne postoji društveni segment koji naš festival ne pokriva. Bila nam je čast ugostiti Pozorište mladih Sarajevo. Predstavu ‘Cvrčak i Mrav’ posjetilo je 700 do 800 djece različitih uzrasta, a reagirali su aplauzima i ovacijama. Mislim da to, i vama kao umjetnicima i kao kolegama, može biti satisfakcija. Saradnju nastavljamo – kazao je Bilić.

U predstavi ‘Cvrčak i Mrav’ igrali su Edin Avdagić, Edis Bilić, Ajla Cabrera, Suada Ahmetašević, Elma Ahmetović i Mirza Dervišić. Scenografiju je uradila Narda Nikši, Amna Kunovac Zekić kostimografiju, Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović muziku, Sandro Drinovac je bio zadužen za dizajn, a Dženat Dreković za fotografiju.

-Ovogodišnji, 64. po redu, Međunarodni dječiji festival u Šibeniku prezentirao je 240 programa za 15 dana, a predstavilo se 2000 pozoršnih umjetnika iz cijelog svijeta – navode iz Pozorišta mladih Sarajevo.