Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Italija

Glavni aerodrom u Milanu dobit će novo ime po Silviju Berlusconiju

silvio berlusconi
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Silvio Berlusconi

Salvini je rekao da je uprava civilnog vazduhoplovstva odobrila zahtjev regije Lombardija oko Milana da se aerodrom Malpensa preimenuje u čast Berlusconija

Glavni aerodrom u Milanu bit će preimenovan i zvat će se po bivšem italijanskom premijeru i poslovnom tajkunu Silviju Berlusconiju, izjavio je u petak ministar saobraćaja Matteo Salvini.

Berlusconi, koji je umro prošle godine u 86. godini, predvodio je četiri vlade na čelu svoje stranke desnog centra Forza Italia i bio je jedna od najrazličitijih ličnosti u Italiji modernog vremena.

Govoreći na konferenciji u južnoj Italiji, Salvini je rekao da je uprava civilnog vazduhoplovstva odobrila zahtjev regije Lombardija oko Milana da se aerodrom Malpensa preimenuje u čast Berlusconija, koji je porijeklom iz finansijske prijestolnice zemlje.

-S obzirom na to da konačna odluka ostaje na ministru saobraćaja, stvarno mislim da će se to nastaviti – rekao je Salvini, lider desničarske stranke Liga i dugogodišnji Berlusconijev saveznik.

-U znak sećanja na mog prijatelja Silvija, velikog biznismena, velikog građanina Milana i velikog Italijana – kasnije je Salvini objavio na platformi društvenih mreža X iznad fotografije Berlusconija i aerodroma Malpensa.