Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kantonalni ministar

Šteta: GRAS-u smo smanjili akumulirani gubitak za 55 miliona KM u periodu od pet godina

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

U periodu od pet godina uplaćeni su svi zaostali neplaćeni doprinosi za penzionisanje značajnog broja radnika, te isplaćeno oko 1.400 predmeta po osnovu tužbi radnika koji su tužili preduzeće zbog kolektivnog ugovora i neplaćanja doprinosa

Na prijedlog Ministarstva saobraćaja KS, Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Program konsolidacije poslovanja KJKP „GRAS“ d.o.o. Sarajevo s planom razvoja poslovanja u periodu 2025-2027. godina.

Očekivanja su da će 2027. godine GRAS poslovati pozitivno.

-Preduzeće je bilo pred stečajem, u velikoj finansijskoj dubiozi iz koje su mnogi vjerovali da se neće izvući. Pet godina konstantnog rada, ulaganja, pronalaska rješenja i vraćanja dugova, rezultiralo je da smo smanjili akumulirani gubitak preduzeća GRAS za 55 miliona KM – kazao je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.

Isplaćeni zaostali doprinosi

U periodu od pet godina uplaćeni su svi zaostali neplaćeni doprinosi za penzionisanje značajnog broja radnika, te isplaćeno oko 1.400 predmeta po osnovu tužbi radnika koji su tužili preduzeće zbog kolektivnog ugovora i neplaćanja doprinosa.

Kontinuirano se izmiruju sve obaveze koje dospijevaju za PIO i UIO.

-Omogućili smo redovne plate, kao i povećanje plata. Programom zbrinjavanja viška radnika, reduciran je i broj zaposlenika. S jedne strane kreira se politika kvalitetnijeg radnog okruženja i stabilnosti preduzeća, a s druge strane ulaže se u infrastrukturu – pojasnio je Šteta.

Ministarstvo saobraćaja KS izgradilo je novu tramvajsku prugu, nabavilo nove tramvaje i nove trolejbuse koje koristi GRAS, te se očekuje da će sva infrastrukturna ulaganja značajno popraviti prihode u GRAS-u.

Na povećanje prihoda će svakako uticati i širenje tramvajske pruge do Hrasnice, kao i trolejbuske mreže do Vogošće, nabavka novih tramvaja, trolejbusa, autobusa i minibusa, koji će dodatno osigurati kvalitet, redovnost, sigurnost javnog prevoza i također značajno uticati na profitabilnost preduzeća.

Pored svega, u narednom periodu bit će rekonstruisani tramvajski i trolejbuski depoi, kako bi se omogućilo kvalitetnije održavanje svih vozila na zadovoljstvo svakog korisnika i svih naših građana.

Očekuje se rast prihoda

Ministarstvo saobraćaja, shodno Sporazumu s preduzećem, ispunjavat će svoje obaveze, a od preduzeća očekuje isti pristup. Očekuje se da će sva ulaganja, nove linije, povećanje broja vozila, omogućiti rast prihoda.

Očekivanja su, također, da će se reprogramom poreskih obaveza do 2026. godine značajno smanjiti rashodi, kao i isplata svih tužbi.

Kako bi preduzeće efikasno i kvalitetno djelovalo, izvršit će se nova sistematizacija, prilagođena trenutnim potrebama, s fokusom na korisnike javnog prevoza što podrazumijeva dovoljan broj vozača i tehničkog osoblja, ali i reorganizacije administrativnog dijela preduzeća u cilju što efikasnijeg rada, kao i što kvalitetnije usluge javnog prevoza za građane, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.