Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dick Schoof

Novi nizozemski premijer na udaru kritika zbog “rasističkih” izjava ministrica

Foto: X

U središtu kontroverze dvoje je ministara iz Wildersovog PVV-a: nova ministrica za azil i migracije Marjolein Faber i ministrica vanjske trgovine i razvojne pomoći Reinette Klever

Novopečeni premijer Dick Schoof suočio se s vatrenim krštenjem na otvaranju nizozemskog parlamenta zbog primjedbi dvojice ministara o teoriji zavjere s neonacističkim korijenima.

Schoof je u utorak uz pompu i fanfare inauguriran na čelo koalicijske vlade kojom dominira krajnji desničar Geert Wilders i njegova antiimigracijska Slobodarska stranka, PVV.

Dva dana kasnije, prva rasprava u donjem domu novog nizozemskog premijera pretvorila se u haos kada je ne samo opozicija, nego i sam Wilders uperio svoje strijele u Schoofa, vlastitog izbora za čelno mjesto.

“Velike zamjene”

Nikakve pripreme nisu mogle pripremiti Schoofa, veterana u karijeri državnog službenika, za njegovo prvo pojavljivanje u medvjeđoj jami holandske parlamentarne politike, obilježeno prekidima i snajperskim napadima na X-u, nekada poznatom kao Twitter.

U središtu kontroverze dvoje je ministara iz Wildersovog PVV-a: nova ministrica za azil i migracije Marjolein Faber i ministrica vanjske trgovine i razvojne pomoći Reinette Klever.

Obje su u prošlosti govorile o takozvanom “omvolkingu” – holandskom izrazu za teoriju “velike zamjene” koja pretpostavlja da je bijelo stanovništvo Evrope namjerno zamijenjeno imigrantima.

Iako su se obje ministrice “distancirale” od tog termina, ustvrdile su da postoji “zabrinjavajući demografski razvoj” u Nizozrmskoj, gdje vladajuća koalicija sada želi provesti “najstrožu useljeničku politiku ikada”.

Wilders napao Schoofa

Ali Schoof je tokom rasprave ponovio: “Ponavljam, ova vlada je protiv diskriminacije, rasizma i isključivanja.”

Holandska ljevičarska opozicija optužila je Schoofa da tolerira one koji su dali “konspirativne” i “rasističke” primjedbe – što je također uključivalo kritiziranje nošenja vela – unutar svog ministarskog tima.

Sam Wilders tada je žestoko napao Schoofa jer nije branio svoje ministrice jer su “iskazane kao rasisti”, nazivajući Schoofov odgovor “slabim”.

Schoof, koji nije privržen nijednoj stranci i kojeg je imenovala četverostranačka koalicija PVV-a, liberalnog VVD-a, BBB-a naklonjenog poljoprivrednicima i novog NSC-a desnog centra, činio se izoliranim na svim stranama.