Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ovogodišnji festival MESS bh. publici donosi predstave sa četiri kontinenta

mess – press 1

Ovogodišnje, 58. izdanje Međunarodnog teatarskog festivala MESS održaće se od 29. septembra do 6. oktobra i bosanskohercegovačkoj publici će prikazati predstave sa četiri kontinenta, javlja Anadolu Agency (AA).

Povodom Svjetskog dana teatra koji se obilježava 27. marta, Direkcija festivala MESS objavila je danas konačnu selekciju međunarodnih predstava.

Publika će ove godine imati priliku pogledati 16 predstava iz zemalja regiona, Zapadne Evrope, SAD-a, Azije i Afrike.

Bh. selekcija je u toku i biće objavljena zajedno sa finalnim programom festivala u junu. Selektor je srbijanski teatrolog Aleksandar Saša Milosavljević, koji će pogledati 17 predstava, nakon čega će biti objavljena imena predstava koje će predstavljati BiH na ovogodišnjem festivalu MESS.

Nihad Kreševljaković, direktor MESS-a, izjavio je da je festival već 58 godina dijelom planetarne porodice koji svojim radom promoviše vrijednosti međusobnog upoznavanja.

“Pedeset osam godina kontinuirano održavamo status jednog od najznačajnijih festivala Jugoistočne Evrope, što nimalo nije lako. Ovogodišnji festival MESS kao moto je uzeo naslov jedne od predstava ‘Otvoreni za sve'”, rekao je Kreševljaković.

Istakao je da će bh. publika na ovogodišnjem festivalu MESS imati priliku gledati uzbudljive, važne i zanimljive predstave koje će postavljati različita pitanja. Kao novitet, u želji da se ojača komunikacija festivala sa društvom, u okviru festivala će se govoriti o važnim društvenim pitanjima kroz formu MESS foruma koji će biti paralelno organizovan sa predstavama.

Dino Mustafić, program menadžer festivala, izjavio je da je danas mnogo teže obaviti selekciju festivala, nego što je to bilo 60-ih i 70-ih godina prošlog vijeka, kad je festival i nastajao.

“Tada je još uvijek postojala historijska avangarda. Danas, kada živimo u vremenu masmedija, gdje se sve mijenja brzinom svjetlosti, prepoznati nove pozorišne tendencije, nova pozorišna imena, nove poetike, je jedan veliki izazov za selektora, za direkciju festivala, nešto što nije nimalo jednostavno kao programski cilj”, kazao je Mustafić.

U tom kontekstu, selektorima ovogodišnjeg festivala, bilo je važno izdvojiti pojedinačne stvaraoce koji će, nadaju se, biti prepoznati i od publike.

“MESS ostaje festival koji, pored istraživačkog karaktera, ima i svoju vrlo važnu misiju – edukacije i informacije – i želi još jednom i definitivno da se potvrdi kao festival svjetskog i pozorišnog mainstreama, koji u sedmodnevnom programu predstavlja raznolike forme i žanrove i sve ono što se danas podvodi pod pojam pozorišne umjetnosti”, rekao je Mustafić.

Dodao je da će publika na ovogodišnjem MESS-u imati priliku da gleda dramske predstave, dokumentarne, predstave savremenog plesa, dramskog teatra do predstava koje baziraju na muzici.

“Od MESS-a se očekuje da ostane multikulturalan i tome ćemo ostati dosljedni, i to je njegova misija od osnivanja. Od MESS-a se očekuje da otvara prozor u najširi svijet i to ćemo činiti, kao što smo činili svih ovih 58 godina. MESS mora ostati i biće uvijek promoter radikalnog, modernog i kosmopolitskog”, poručio je Mustafić.

I ove godine organizatori MESS-a će nastaviti s programom za djecu i mlade, vjerujući da to stvara prostor u kome se kreira buduća publika i budući posjetitelji svih bh. teatara.

Planirano je da se ove godine, osim Sarajeva i Zenice, predstave održe i u Mostaru, Konjicu, Tuzli, Goraždu i Banjaluci.
Povodom Svjetskog dana teatra, Direkcija festivala MESS je pročitala poruku svim ljubiteljima teatra, koju je ove godine u ime umjetnika i umjetnica iz Evrope, napisao glumac, autor, redatelj i suosnivač pozorišne trupe Theatre de Complicite, Simon McBurney.