Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inicijativa za formiranje federalnog fonda zdravstvenog osiguranja

BiH

SkupstinaZDK_fotoENB (1)

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je danas zastupničku inicijativu Senaida Begića (SDP) za izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranja, kojom se predlaže da se na nivou Federacije BiH, umjesto trenutnih 11 zavoda, formira jedinstveni federalni fondi zdravstvenog osiguranja.

Takav model podrazumijevao bi, kako je rečeno, centralno prikupljane i raspodjelu sredstava od doprinosa zdravstvenog osiguranja s jedinstvenim kriterijem na području cijele Federacije BIH, što bi bila slična strukturalna reforma po uzoru na PIO/MIO.

-Ovakvom reformom najviše bi koristi imali osiguranici koji više ne bi imali kantonalnih barijera i došlo bi do ujednačavanja prava osiguranih lica na federalnom nivou, te se više ne bi moglo desiti da osiguranici s jednog područja imaju više pravo od osiguranika s drugog područja FBIH. Sama ova reforma bi omogućila jedinstven pristup djelovanja i poboljšanja zdravstvene zaštite na nivou Federacije, gdje korisnici imaju sistem zdravstvene zaštite koji predstavlja poteškoću za jednak pristup zdravstvenim uslugama i zdravstvenom osiguranju za sve građane – rekao je Begić.

Trenutno servisi zdravstvene zaštite, koji se pružaju osiguranicima po principu nadležnosti i registracije osiguranika u pojednima kantonima ili entitetima, nisu, smatra, prenosivi između dva entiteta niti između kantona. Osobe zdravstveno osigurane u različitim entitetima, kao i kantonima imaju različita prava i različit pristup zdravstvenoj zaštiti, čak iako plaćaju iste iznose doprinosa.

Ukupni prihodi i izdaci za zdravstvenom osiguranje u cijeloj BiH su veoma veliki i održivost ovakvog sistema zdravstvenog osiguranja je, ocjenjuje Begić, veoma upitna.

-Osnovni paket zdravstvene zaštite nije dostupan određenim grupama stanovništva, a formiranjem jedinstvenog federalnog fonda za osiguranja barem bi u FBiH došlo do ujednačavanja prava iz zdravstvenog osiguranja osiguranih lica na ovom području. Nelogično je da svi plaćamo isti ovaj doprinos za zdravstveno osiguranje, a da naprimjer prosječan osiguranik iz jendog kantona/županije na esencijalnoj listi iskorisiti u toku godine 30 KM iz fonda, a da u drugom kantonu/županiji koriste 170 KM za lijekove sa esenijalne liste – ističe u svojoj inicijativi Begić.

Slično mišljenje o inicijativi ima 26 zastupnika u Skupštini ZDK-a, ali i Vlada ZDK, koji smatraju da se trebaju izjednačiti prava osiguranicima u svim djelovima Federacije da bi imali kvalitetniju i efikasniju zdravstvenu zaštitu.

-Podržavamo ovu inicijativu, jer smo i ranije govorili o ovom problemu i potrebama. Međutim, vrlo će teško ići s obzirom na ustavne nadležnosti, jer ova inicijativa ide dalje na federalni parlament na izjašnjavanje, ali određen broj kantona i neke lokalne zajednice smatraju da se zadire u njihova osnovna prava. Ovdje treba govoriti i o problemima s fondom solidarnosti, koji u posljednje vrijeme ima velikih problema u realizaciji aktivnosti, a zatim dolazi do stagnacije, dugih lista čekanja, jer taj fond pokriva veliki broj programa i finansiranja liječenja u inostranstvu – kazao je ministar zdravstva ZDK Dragan Brenjo.

Inicijativom, koja će biti upućena u proceduru Parlamentu FBiH, nastoje se izjednačiti prava osiguranicima u svim dijelovima Federacije te da svi stanovnici, kako je rečeno, mogu koristiti zdravstvene usluge u bilo kojem dijelu ovog entiteta.