Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

Počela manifestacija “Maj u bašti Ćorovića kuće”

20210505_2_48138152_64851387_Web (1)

Program je započeo postavkom “Aleksa Šantić u zbirci Muzeja Hercegovine”

U bašti kultne Ćorovića kuće u Mostaru otvorena je manifestacija “Maj u bašti Ćorovića kuće” u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta, uz pomoć Muzeja Hercegovine. Program je započeo postavkom “Aleksa Šantić u zbirci Muzeja Hercegovine”, o kojoj su govorili Ibrica Dizdar i Zlatko Zvonić, dok se za muzički dio programa pobrinuo Dundo Selimotić, javlja Anadolu Agency (AA).

“Najljepši mjesec u najljepšem gradu zaslužuje najljepše manifestacije kakva je ova. Program je ispleten promocijama knjiga, izložbama i glumom, a nadamo se i dobroj posjeti, jer su ljudi željni ovakvih događaja”, izjavio je pokretač inicijative za organizaciju manifestacije Goran Kosanić.

Učesnik večerašnjeg programa Ibrahim Dizdar, inače savjetnik u muzeju Hercegovine, naveo je da izložba koja je dostupna posjetiocima za cilj ima približiti lik i djelo Alekse Šantića prije svega Mostarcima, pa onda i široj publici.

“U saradnji sa pedagoškim zavodima i školama trudimo se organizirati ekskurzije u sklopu kojih se ciljano dovode mladi studenti i istraživači, a kako bi se evocirale uspomene i došli na izvor građe koja nije pretrpjela recenzije u ovoj poplavi interneta. Trudimo se i privoliti mlade da dolaze u muzeje. Inače, interesovanje za lik i djelo Alekse Šantića veliko je u cijelom regionu. Imali smo posjete iz Hrvatske, Srbije i Slovenije… Neke škole nose Šantićevo ime i tražile su publikacije kako bi se Aleksin lik približio njima”, rekao je Dizdar.

Za ponedjeljak je planirana muzička večer u sklopu koje će Mustafa Šantić pjevati stihove svog prezimenjaka Alekse, a potom 14. maja slijedi predstava “Mir” u izvedbi Mostarskog teatra mladih, a u režiji Seje Đulića te promocija zbirke poezije Azemine Mehremić uz izložbu radova učenika centra Los Rosales, tri dana kasnije.

Maj u bašti Ćorovića kuće će se nastaviti izložbom akademske umjetnice Ane Vasić iz Banja Luke 22. maja te pjesničkom večeri mostarskih pjesnikinja, Ivane Kosorčić, Lubne Ćurčić i Hane Dizdarević. Manifestacija će završiti 27. maja, finalnom večeri 8. Šantićevog festivala djece pjesnika. Ulaz na sve događaje je slobodan, uz pridržavanje epidemioloških mjera.