BiH

centar civilnih inicijativa

U javnim preduzećima u FBiH 22.000 zaposlenih, dug – 5,2 milijarde KM

05/05/2021
FOTO: Ilustracija

Snažan utjecaj politike na zapošljavanje rukovodećih kadrova u javnim poduzećima rezultira time da javna poduzeća najčešće djeluju u interesu stranke, umjesto u interesu društva, navodi se dalje u priopćenju

Na nivou Federacije BiH postoji 48 javnih poduzeća koja zapošljavaju najmanje 22.000 radnika, te koja imaju 4,2 milijarde KM poslovnih prihoda godišnje i 5,2 milijarde KM duga, rezultati su istraživanja Centara civilnih inicijativa (CCI) kojim je obuhvaćeno poslovanje javnih poduzeća u nadležnosti Federacije BiH u periodu od 2010. do 2019. godine.

Kada je riječ o javnim poduzećima na razini Federacije BiH, najveća ukupna dugovanja imaju Elektroprivreda BiH sa zavisnim društvima skoro 1, 2 milijarde KM, Autoceste FBiH 1 milijardu KM, Željeznice FBiH 771 milion KM, Ceste FBiH 475 miliona KM, te Elektroprivreda HZ HB 439 miliona KM, priopćio je CCI.

U isto vrijeme, najviše zaposlenih imaju Elektroprivreda BiH sa zavisnim društvima 11.127 zaposlenih, BH Telecom 3.242 zaposlenih, Željeznice FBiH 3.102 zaposlena, RMU Banovići 2.910 zaposlenih te BH Pošta 2.314 zaposlenih.

Snažan utjecaj politike na zapošljavanje rukovodećih kadrova u javnim poduzećima rezultira time da javna poduzeća najčešće djeluju u interesu stranke, umjesto u interesu društva, navodi se dalje u priopćenju.

U periodu od 2010. do 2020. godine u 14 javnih poduzeća za koja su CCI prikupio podatke, poziciju direktora i direktorica je obnašalo 46 osoba, a za 78 posto njih je utvrđena stranačka povezanost.

Posebno zabrinjava podatak da je većina ovih direktora, odnosno direktorica imenovano u razdoblju kada je stranka ispred koje su imenovani bila dio vlasti u FBiH, smatraju u CCI-u.

Zbog navedenog je formirana i radna grupa s predstavnicima zakonodavne vlasti na razini Federacije BiH s kojim je CCI u prethodnom razdoblju radio na izradi preporuka za oslobađanje javnih poduzeća od utjecaja politike koje su predstavili na današnjoj konferenciji za medije u Mostaru.

Zastupnica DF-a u Zastupničkom domu PFBiH Mara Đukić izjavila je kako su javna poduzeća svih ovih godina izborni plijen političkih stranaka i da su to mjesta gdje su one nekontrolirano zapošljavale svoje kadrove i time narušavala rad javnih poduzeća do granica bankrota.

Đukić smatra kako javna poduzeća treba hitno depolitizirati kako bi se poboljšao njihov rad i efikasnost.

“Da bismo utvrdili da li neko poduzeće radi u interesu građana i građanki, s obzirom na to da se radi o resursima građana, a ne pojedinaca ili političkih stranaka, potrebno je da nadležne institucije za rad javnih poduzeća obavljaju kontrolu nad njihovim radom”, rekao je zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom domu PFBiH Elvir Karajbić.

Uime Doma naroda PFBiH zastupnica Naše stranke Mirela Trepanić-Grbešić istaknula je važnost toga da javna poduzeća građanima i građankama pružaju kvalitetne javne usluge.

“Mi moramo dopustiti da se javna poduzeća razvijaju, a ne da propadaju, a propadaju zbog politika koje su umiješale svoje prste u njihov rad. Ukupna dugovanja premašuju dobit javnih poduzeća, a trebalo bi da posluju na način na koji bi građani i građanke bili ponosni zbog kvaliteta usluga koje pružaju”, poručila je Trepanić-Grbešić, priopćeno je iz CCI-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.