Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Historijski arhiv Sarajevo

Pokušaj privatizacije izložbe u vlasništvu Arhiva

historijski-arhiv-sarajevo

Naglašava se da je navedena izložba pod izvornim nazivom “Antisemitski plakat u vrijeme NDH i Nedićeve Srbije” 2006. godine prikazana javnosti te je odštampan prigodni prateći materijal

Javna ustanova Historijski arhiv Sarajevo saopćila je danas da je izložba “Antisemitski plakat u Nedićevoj Srbiji i NDH” koja će danas biti otvorena u Muzeju Sarajeva, a potpisuju je Eli Tauber, Sejdalija Gušić i pokojna kolegica Milena Gašić, pokušaj privatizacije postavke u vlasništvu te arhivske institucije od Elija Taubera.

Naglašava se da je navedena izložba pod izvornim nazivom “Antisemitski plakat u vrijeme NDH i Nedićeve Srbije” 2006. godine prikazana javnosti te je odštampan prigodni prateći materijal.

Ta je izložba, kako se dodaje, nastala kao rezultat saradnje Historijskog arhiva Sarajevo, Historijskog muzeja BiH i Jevrejske zajednice BiH, a izdavač je bio Historijski arhiv Sarajevo.

U navedenoj izložbenoj postavci autora Amre Čusto (Historijski muzej BiH), Milene Gašić i Sejdalije Gušića (Historijski arhiv Sarajevo) te Elija Taubera (Jevrejska zajednica BiH), kako se navodi, pored arhivske građe u vlasništvu drugih institucija na devet plakata prikazani su skenovi arhivske građe iz perioda Drugog svjetskog rata koji su vlasništvo JU Historijski arhiv Sarajevo i proglašeni su nacionalnim spomenikom BiH – pokretno dobro.

– U slučaju današnje prezentacije digitalnih kopija spomenute arhivske građe Eli Tauber nije obavijestio vlasnika i izdavača izložbe – JU Historijski arhiv Sarajevo niti je od Arhiva ali ni drugih partnera u projektu iz 2006. godine tražio dozvolu. Ovi postupci nisu u skladu sa Zakonom o arhivskoj djelatnosti Kantona Sarajevo koji nalažu traženje dozvole od Arhiva, kao i Pravilnikom o uslovima i korištenju arhivske građe JU Historijski arhiv Sarajevo – ističe se u saopćenju Historijskog arhiva Sarajevo.

Iz Historijskog arhiva podvlače da iz pijeteta prema žrtvama holokausta i svjesnosti značaja obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, ali i poštovanja višedecenijske dobre saradnje sa JU Muzej Sarajeva “koji su obmanuti u ovom slučaju”, nisu željeli zabraniti prikazivanje izložbe.

– Upozoravamo neodgovorne pojedince i institucije da ćemo u slučaju ponavljanja ovakvog djela i očitog kršenja Zakona o arhivskoj djelatnosti KS pokrenuti sve zakonom predviđene mjere – zaključuje se u saopćenju.