Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

od 22. do 24. oktobra

Ponovno se pokreće Međunarodni festival dokumentarnog filma Tuzla

festival dokumentarnog filma tuzla (1)

Prema ocjeni stručnog žirija, najbolji će biti nagrađen statuom “Rudar”. Festival će biti održan u kinu Kaleidoskop

Tuzla će od 22. do 24. oktobra, prvi put nakon ratnih dešavanja u BiH, biti ponovo domaćin Međunarodnog festivala dokumentarnog filma, time nastavljajući ratom prekinutu dugogodišnju tradiciju.

Riječ je o Festivalu koji je pokrenut za vrijeme bivše Jugoslavije, a okupljao je velika imena iz filmskog svijeta. Festival je doživio 23 izdanja i zbog ratnih zbivanja je prekinut, a organizacije “Human“, “Magic Factory” i “Eventus” odlučile su obnoviti festival tako da će ove godine biti organiziran 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma, saopćili su organizatori.

Na festivalu će zainteresirani imati priliku da pogledaju nekoliko dokumentarno-muzičkih filmova, kao što su: „Skroz Sarajevo“ reditelja Nenada Đurića, a publiku će pozdraviti i Adnan Šaran vođa benda “Skroz”. Tu su i „Svjetla Sarajeva“ dokumentarni film Srđana Perkića o bendu ‘Zabranjeno pušenje’ i značaju koji Skenderija ima za glavni grad BiH. U okviru festivala u kinu Kaleidoskop bit će prikazan i film „Foxy Head“ reditelja Damira Pirića. “Foxy Head” je sarajevski blues rock bend okarakteriziran kao „sarajevska blues eksplozija“.

Tu su i dokumentarci: „Posljednji glasovi“ Gorana Dujakovića koji u fokus stavlja zanemarenu istoriju partizanske borbe na prostoru Bosne i Hercegovine. “Slike iz života bh. filma” autora i filmskog snimatelja Mustafe Mustafića, fokusira se na historiju bh. filma.

Prema ocjeni stručnog žirija, najbolji će biti nagrađen statuom “Rudar”. Festival će biti održan u kinu Kaleidoskop, saopćeno je.