Od 22. do 27. juna

Ponta Lopud Festival organizuje radionice režije i glume

festival

Spears je producirao film Luce Guadagnina “Skrivena ljubav”, temeljen na knjizi Andréa Acimana za koji je također bio nominiran za Oscara 2017. godine

Drugi Ponta Lopud festival održava se od od 22. do 27. juna, a tokom trajanja Festivala bit će održane radionice režije i glume. Radionice će voditi tri mastera i tri predavača, svjetski uspješni i priznati filmski autori i profesionalci, koji će tijekom šestodnevnog programa podijeliti svoja znanja i iskustva s budućim zvijezdama regionalne kinematografije.

Kako je saopćeno iz Press službe Sarajevo film festivala, poznata su imena predavača ovogodišnjih radionica glume i režije, a riječ je o trima iznimnim profesionalcima koji su svojim djelovanjem obilježili svjetsku kinematografiju, dok će imena mastera biti objavljena nešto kasnije.

Peter Spears, Oscarom je nagrađeni producent filma “Zemlja nomada”, Chloé Zhao osvojila je Oscara za režiju ovog filma, a Frances McDormand za najbolju glavnu glumicu. Osim ovih nagrada, film je osvojio i nagrade Zlatni globus, Zlatni lav u Veneciji, Critics Choice Award, BAFTA, PGA i Independent Spirit Award za najbolji film.

Spears je producirao film Luce Guadagnina “Skrivena ljubav”, temeljen na knjizi Andréa Acimana za koji je također bio nominiran za Oscara 2017. godine.

Juho Kuosmanen finski je filmski, kazališni i operni redatelj i pisac, čiji su kratki filmovi prikazani na mnogim festivalima uključujući Cannes, Locarno i Oberhausen. Kuosmanen je suosnivač i umjetnički direktor filmskog festivala Kokkolan Kinojuhlat.

Brian Swardstrom jedan je od partnera u United Talent Agency, gdje zastupa glumce koji rade na filmu, televiziji i u kazalištu. Zastupa i mnoge dobitnike nagrada Oscar, Emmy i Tony, među kojima su četverostruka dobitnica Oscara Frances McDormand, Timothée Chalamet, Edward Norton, Michael Douglas, Tilda Swinton, Kevin Kline, Claire Foy, John Lithgow, Damian Lewis, Michael C. Hall, Léa Seydoux, Sally Field, Daisy Edgar-Jones i Cynthia Erivo. Više od 30 godina radi kao agent za talente.

U međunarodnom programu za filmske profesionalce u kategoriji “Režija“ sudjeluje šest vrlo uspješnih mladih redateljica i redatelja: Antoneta Alamat Kusijanović, Una Gunjak, Tamara Kotevska, Maja Miloš, Dušan Kasalica i Katarina Morano.

U međunarodnom programu masterclassa Ponta Lopud festivala za filmske profesionalce u kategoriji “Gluma“ sudjeluje devet talentiranih glumica i glumaca iz regije: Goran Bogdan, Judita Franković Brdar, Dado Ćosić, Anja Matković, Jovana Stojiljković, Pavle Čemerikić, Amila Terzimehić, Sara Klimoska i Timon Šturbej.

Imena glavnih mastera i imena sudionica nove kategorije programa predviđene za snimateljice bit će objavljena tijekom maja.

Na drugom Ponta Lopud festivalu, koji se održava od 22. do 27. juna 2022., sudionici i publika imat će priliku uživati u osam večernjih filmskih projekcija i sedam filmova na jedinstvenim lokacijama pod vedrim nebom, u izuzetnom ambijentu tvrđave Franjevačkog samostana, Lopud 1483 i plaže RMH Lafodia Sea Resorta, saopćeno je.