Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za Dan žena

Praizvedba predstave “Ne daj se generacijo” 8. marta na sceni Pozorišta mladih Sarajevo

ne daj se generacijo
Foto: Pozorište mladih Sarajevo

Glumci Mario Drmać i Alen Muratović predstavljaju se u ženskim likovima Bebe i Ruže

U Pozorištu mladih Sarajevo intenzivno teku probe za novu premijeru, praizvedbu teksta “Ne daj se, generacijo” autora Alena Muratovića, koja će svoju premijeru doživjeti 8. marta s početkom u 20 sati.

Projekat se realizuje u koprodukciji Udruženja Moje Pozorište i Pozorišta mladih iz Sarajeva. Predstava je autorski rad Maria Drmaća i Alena Muratovića koji će se takođe naći i u glavnim ulogama.

Radnja prati priču o dvije prijateljice koje su nerazdvojene dugi niz godina. Tekst u osnovi tretira temu prijateljstva. Svakodnevnica i preživljavanje uz stereotipne, nametnute forme osobama treće dobi. Želja za iskorakom, neprihvatanjem standardizovanih obrazaca, junakinje ove priče odvodi na novo i nepoznato putovanje. Odbijanjem konvecionalnosti dolaze do iskustava koje ih mijenjaju i život čine uzbudljivijim. Upuštaju se u avanture koje im omogućavaju iznenađenja. Otkrivaju život za kakav su mislili da je iza njih.

Glumci Mario Drmać i Alen Muratović predstavljaju se u ženskim likovima Bebe i Ruže.

Ističu da im je istraživanje ženskih karaktera provokativno i intrigantno. Također ističu da su u prošlosti imali iskustvo u radu sa ženskim likovima u predstavi “Kokoška“ Nikolaja Koljade, i da je to jedna od polaznih tačaka za rad na ovom projektu.

Ostatak autorskog tima čine Adisa Vatreš Selimović, scenografija i kostimografija, muzika Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdanović, dizajn plakata Nirvana Žiško, fotografija Imrana Kapetanović te šminka i maska Maja Talović.

Reprizna igranja predstave predviđena su za 9. i 29. marta, saopćeno je iz Pozorišta mladih.