Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstava “Kralj Lear” na zaječarskom festivalu “Dani Zorana Radmilovića”

VH-Kralj-Lear-126

U okviru 27. pozorišnog festivala “Dani Zorana Radmilovića” u Zaječaru u petak, 19. oktobra, bit će odigran Šekspirov komad “Kralj Lear” u režiji Diega de Bree, a radi se o predstavi nastaloj u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Međunarodnog pozorišnog festivala – MESS.

“Kralj Lear” istražuje ljudsko putovanje kroz tamu i ponor smrti. Silazak je pun straha, nesigurnosti i nemoći. Sudar sa smrću nije prepušten slobodnoj ljudskoj volji. Learov odlazak u svijet smrtne tame još je bolniji i tragičniji zbog njegovog rastrzanog srca i pomračenog uma.

Nekadašnji Bog na Zemlji, sada duboko poniženi obični smrtnik, na zalasku svog života pokušava da spozna istinu koja će ga sunovratiti u krajnju propast. Onaj koji je bio sve, sada je ništa.

Kralja Leara igra prvak Drame Narodnog pozorišta Sarajevo Izudin Bajrović, a ostale uloge ostvarili su Sanela Pepeljak, Mediha Musliović, Slaven Vidak, Vedran Đekić i Elma Juković.

Zaječarski festival posvećen glumcu svečano je otvoren 14. oktobra i trajat će do 22. oktobra kada će biti dodijeljene nagrade, a u takmičarskom dijelu programa su osim “Kralja Leara” su i “Ustav Republike Hrvatske” Satiričkog kazališta “Kerempuh” iz Zagreba te “Atelje 212” iz Beograda s predstavom “Noćna straža”.

Takmičit će se još i predstava “Krivac” Narodnog pozorišta “Ivan Vazov” iz Sofije, predstava beogradskog “Zvezdara teatra” s predstavom “Korešpodencija”, “Balkanski špijun” Narodnog pozorišta iz Beograda i Narodno pozorište Republike Srpske iz Banje Luke s predstavom “Naši dani”.