Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Narodno pozorište Sarajevo

Višetruko nagrađivana predstava “Kralj Lear” u subotu na sceni NPS

VH-Kralj-Lear-106 (1)

Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta i Festivala MESS

U Narodnom pozorištu Sarajevo u subotu, 4. decembra 2021. sa početkom u 19:30 sati, bit će izvedena višestruko nagrađivana dramska predstava “Kralj Lear” rađena po tekstu Williama Shakespearea, u adaptaciji i režiji Diega de Breae.
Uz Izudina Bajrovića, koji će utjeloviti ulogu kralja Leara, za koju je dva puta osvojio nagradu za najboljeg glumca, igraju Sanela Pepeljak, Mediha Musliović, Slaven Vidak, Vedran Đekić i Elma Juković.

Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta i Festivala MESS.

Kralj Lear istražuje ljudsko putovanje kroz tamu i ponor smrti. Learov odlazak u svijet smrtne tame još je bolniji i tragičniji zbog njegovog rastrzanog srca i pomračenog uma. Nekadašnji Bog na Zemlji, sada duboko poniženi obični smrtnik, na zalasku svog života pokušava da spozna istinu koja će ga sunovratiti u krajnju propast. Razarajuća bol saznanja da je bio prevaren i izigran gura ga u lavirint patnje koja ga pogađa neljudskom snagom i moći. Onaj koji je bio sve, sada je ništa. Sve je to kazna života na čijem kraju Lear, kada već nije mogao ranije, preuzima svu patnju na sebe da bi se preko nje očistio. Learov odlazak je pravi danse macabre koji ga lišava svega. Zemlja je postala grobnica, neka neko dozove sunce!
Dramska predstava “Kralj Lear” će biti izvedena u skladu sa propisanim higijensko-epidemiološkim mjerama.

Radno vrijeme blagajne svakim radnim danom od 9:00 do 15:00 sati.

Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00 -11:30 i 15:30-19:30 sati.