Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstava “Rod i dom” u petak u Teatru kabare Tuzla

rod_dom_

Predstava “Rod i dom”, u režiji Vlade Keroševića, je nastala u koprodukciji Teatra kabare Tuzla, Akademije dramskih umjetnosti Tuzla i Centrom za kulturu Zavidovići. Tekst je prema romanu Safeta Sijarića dramatizirao Hasan Džafić. Ova predstava je ujedno i praizvedba ovog teksta čiji glavni lik Arslana Šipovčanina tumači mr. umjetnosti Irfan Kasumović.

Monodrama je o čovjeku iz Sandžaka, ali je itekako priča o metafizici i identitetu čovjeka. Naime, kroz komične situacije, običaje i tradiciju proteže se tragična ljubav Arslana Šipovčanina prema Saniji, ženi njegovoga brata. Život i priča Sanije i Arslana sadrži niz komičnih, životnih i tragičnih slika koje sigurno nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Razlozi za rad na ovom obliku pozorišne predstave i na ovoj tematici je sigurno najveći test za jednoga glumca i povod da se vrate na scenu one ljudske vrijednosti koje su danas skoro zaboravljeni pojmovi. Mlade generacije trebaju vidjeti kako se nekad živjelo, po kojim
principima su naši očevi odgajani i da tradicija ima lice i naličje. Na neki način, ovo je predstava o prošlim vremenima ali i o nama danas.

Tehničku ekipu sačinjavaju Ademir Omerčehajić, ton i svjetlo majstor; Elvis Sivčević, muzika; Robert Andrejaš, fotografija; Damir Pirić, dizajn propagandnog materijala i Šefika Hukić, garderoberka.

Do sada je predstava “Rod i dom” zabilježila niz izvođenja i gostovanja. Nakon premijere u Tuzli i gostovanja u Kaknju, Živinicama, Zavidovićima i Maglaju ponovo je na sceni Teatra Kabare Tuzla u petak 10.03.2017.god. s početkom u 19,30h.

Cijena ulaznice je 7 KM, a za studente 5 KM. Ulaznice možete rezervisati na brojeve telefona: 035/264-733 i 061/ 267 579 ili na facebook stranici Teatra Kabare Tuzla.