Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

livno

Predstavljen peti broj „Cleune“

cleuna

Iako u „Cleuni“ prevladavaju livanjske teme časopis je otvoren i za ostala područja te suradnju sa znanstvenicima iz drugih institucija

U Livnu je predstavljen peti broj „Cleune“, časopisa Franjevačkog muzeja i galerije Gorica-Livno u kome se objavljuju stručni i znanstveni rukopisi iz područja arheologije, etnologije, umjetnosti, povijesti umjetnosti, povijesti i bibliografije te recenzije i osvrti.

„Cleuna“ izlazi od 2014. godine kao dvogodišnje izdanje, a peti broj posvećen je fra Boni Vrdoljaku, utemeljitelju Franjevačkog muzeja i galerije Gorica – Livno, povodom obilježavanja deset godina od njegove smrti.

U novom broju časopisa obrađene su različite teme s livanjskoga područja, uključujući srednjovjekovnu arheologiju i povijesne izvore, sakralizaciju i kult na groblju sv. Ive u Livnu, etnografiju s genezom livanjskog sira, fundus stare knjižnice franjevačkog samostana u Livnu, novovjekovnu povijest, najstarije fotografije Livna, umjetnost kolaža livanjske umjetnice Nevenke Gotovac Gritz, životopise fra Bone Vrdoljaka i fra Mije Duića, te ocjene i prikaze.

Osvrtom na pojedinačne stručne i znanstvene radove najnoviji broj „Cleune“ predstavili su arheolog i ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu dr. sc. Miroslav Katić i arhivar Hercegovačke franjevačke provincije u Mostaru dr. sc. fra Robert Jolić.

Iako u „Cleuni“ prevladavaju livanjske teme časopis je otvoren i za ostala područja te suradnju sa znanstvenicima iz drugih institucija.

Peti broj „Cleune“ izdan je uz financijsku potporu Fondacije za izdavaštvo, Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti te Federalnog ministarstva kulture i sporta, priopćio je nakladnik.