Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuzla

Predstavljen roman “Godine u vladavini ćilibara” autora Šemsudina Gegića

Foto: Fena

Šemsudin Gegić posljednjhih godina bije tešku bitku sa opakom bolešću, a upravo u takvim okolnostima nastao je roman “Godine u vladavini ćilibara” koji je pisan pet godina

Roman “Godine u vladavini ćilibara” bosanskohercegovačkog pisca, dramaturga, pozorišnog, televizijskog i filmskog reditelja Šemsudina Gegića predstavljen je sinoć u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić” u Tuzli.

Iako će Šemsudin Gegić reći da je to bila “sesija sa prijateljima”, niko od prisutnih se nije mogao oteti dojmu da je prisustvovao multimedijalnoj promociji romana rijetko viđenoj na bosanskohercegovačkim prostorima.

Između filma i literatura

Šemsudin Gegić i recenzentica romana, dramaturg i kritičarka Dragana Bošković su publici približili radnju kroz svoja kazivanja, ali i kroz Gegićevu radiodramu iz KPZ Foča i višestruko nagrađivanom filmu o sudbini dječaka Alena Muhića. Recenzent Dževdet Tuzlić nije bio prisutan, ali je napisao opširnu recenziju koju je nazvao: “Progovor jedne kamere: traganje i putokazi identitarnosti”.

Regionalno poznata i priznata teatrologinja i kritičarka Dragana Bošković iz Beograda na večerašnjoj promociji je navela da je poznavalac djela Šemsudina Gegića u literaturi i elektonskim medijima.

– Ova vrsta literature je negdje na pola puta između filma i literatura i to potkazuje jedno drugo. Može da se zove filmom, ali možete da je zovete i literaturom. Ono što smo saznali iz promocije jeste da je, pošto insistira na identitetu, Šemsudin Gegić ponovo pronašao svoj identitet – kazala je Dragana Bošković koja je govorila i o tzv. vezi između genija i bolesti, pa je potcrtala kako se Gegić “trebao” da razboli da bi sebi priznao da je genije.

Naglasila je i da je roman “Godine u vladavini ćilibara” kruna značajnog života u umjetnosti i da od Šemsudina Gegića očekuje još knjiga ili romana.

Borba s bolešću

Prvo predstavljanje publici romana Šemsudina Gegića upriličeno je u ponedjeljak u Gradačcu na terasi biblioteke “Alija Isaković”, a slijede promocije u Sarajevu, Goraždu i u njegovim rodnim Zavidovićima.

Šemsudin Gegić posljednjhih godina bije tešku bitku sa opakom bolešću, a upravo u takvim okolnostima nastao je roman “Godine u vladavini ćilibara” koji je pisan pet godina.

– Žanr je književni, ali zbog mog dosadašnjeg nadaleko poznatog i stručno certificiranog specifičnog autorskog rukopisa, knjiga “Godine u vladavini ćilibara” podnaslovljena je kao romansirani film. Oni koji su imali priliku pročitati je, kažu: “Dok je čitate stičete dojam kao da gledate, ali doživljajno i sami učestvujete u nastajanju filma iz vaše vizure”. Za ovu moju knjigu, regionalno poznata i priznata teatrologinja i kritičarka Dragana Bošković iz Beograda je svoju izuzetno pozitivnu recenziju završila ovako: “Ovo je poetsko, vanvremeno delo. A poezija je istina ili nije ništa, kako nas uči Hegel”. Velika ocjena i preporuka za moje djelo i mene – istakao je Šemsudin Gegić.