Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Modul memorije

Predstavljena knjiga “Antiratni teatar u Sarajevu pod opsadom” Hane Bajrović-Čardaković

teatar opsada
Foto: Fena

U slučaju teatra u Sarajevu u periodu opsade, odnosno za potrebe ove knjige, bilo je neophodno pristupiti i istraživačkom radu s obzirom na činjenicu da je izuzetno mali broj radova koji sistematizuju tu temu

Promocijom knjige „Antiratni teatar u Sarajevu pod opsadom“ autorice Hane Bajrović-Čardaković danas je u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu zatvoreno 29. izdanje Modula Memorije.

Radi se o drugoj knjizi ove autorice koja se bavi temom djelovanja teatra u periodu rata u Bosni i Hercegovini ‘90-ih godina.

-Prva knjiga predstavlja cjelokupnu teatrografiju svih ratnih premijera koje su uradile profesionalna pozorišta, a druga knjiga je naučno-teorijski rad koji je nastao na osnovu čitanja teatrografije, istraživanja, razgovora sa ljudima, te proučavanja arhiva i dokumenta iz tog vremena. Kolege iz pozorišta su bili otvoreni za saradnju, a ja sam nastojala sagledati i predstaviti sve na ispravan i prihvatljiv način – izjavila je Bajrović-Čardaković.

U slučaju teatra u Sarajevu u periodu opsade, odnosno za potrebe ove knjige, bilo je neophodno pristupiti i istraživačkom radu s obzirom na činjenicu da je izuzetno mali broj radova koji sistematizuju tu temu.

Profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i jedan od promotora knjige Edin Pobrić je rekao da je Hana Bajrović-Čardaković napisala jednu važnu knjigu kako za građane Sarajeva, tako i BiH, jedno svjedočanstvo perioda od ‘92 do ’95.

-U srcu toga je rat i umjetnost. Ono što je sjajno u ovoj knjizi, a što je teško uraditi jer se radi o naučnoj knjizi, jeste da je uspjela dočarati atmosferu i prostor iz koje dolazi ova priča – naveo je Pobrić.

Direktor J.U. MES i umjetnički direktor Modula Memorije Nihad Kreševljaković je rekao da po prvi put imamo knjigu koja na ovakav način obrađuje tu temu.

-Knjiga „Antiratni teatar u Sarajevu pod opsadom“ na veoma ozbiljan način, potkepljujući to sa važnim dokumentima, daje platformu za ono što mi kroz Modul Memorije decenijama govorimo, a to je da ono što se događalo u Sarajevu u oblasti kulture i umjetnosti nije samo fenomen vrijedan lokalne, naše bh. pažnje, već da se radi o fenomenu koji tu umjetnost čini neizostavnim dijelom evropskog kulturno-umjetničkog nasljeđa – dodao je Kreševljaković.

Knjiga će biti izdata na bosanskom i engleskom jeziku.