Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Predstavljena zbirka “Solo pjesme” Daria Vučića

dariovucic

Pjesme su komponovane na tekstove Nikole Šopa, Miloša Vidakovića, Izeta Sarajlića, Alekse Šantića, Augusta Harambašića i Marka Kalajanovića, te dvije na latinskom jeziku

Zbirka „Solo pjesme“ Daria Vučića, kompozitora, dirigenta sarajevske Opere Narodnog pozorišta Sarajevo i docenta na Odsjeku za dirigovanje Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu predstavljena je večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Promotori su bili profesorica muzičke teorije i pedagogije na Muzičkoj akademiji u Sarajevu doc. dr. Amra Bosnić, muzikologinja Amna Kruhović, solistica Opere Narodnog pozorišta Sarajevo Adema Pljevljak-Krehić i kompozitor prof. dr. Dino Rešidbegović.

Prema riječima Pljevljak-Krehić ova zbirka je prvo dijelo ovakve vrste u BiH nakon 30 godina. Zbirka sadrži osam solo pjesama za glas i klavir te dvije za glas i gudački orkestar.

Pjesme su komponovane na tekstove Nikole Šopa, Miloša Vidakovića, Izeta Sarajlića, Alekse Šantića, Augusta Harambašića i Marka Kalajanovića, te dvije na latinskom jeziku.

– Ova zbirka je skup mojih dosadašnjih solo pjesama nastalih u razodoblju od 2009. do 2020. godine. Nadam se da će ove pjesme oživjeti u muzičkom svijetu i da će ih publika prihvatiti i uživati u njima barem onoliko koliko sam ja uživao stvarajući ih – kazao je Vučić.