Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Proslava jubileja

Premijera nove predstave Mostarskog teatra mladih “Odrezak jedne močvarne zmije”

Odrezak jedne močvarne zmije mtm
Foto: MTM

Bogat program obilježavanja 50 godina postojanja trajat će sve do kraja augusta kada će u okviru “Festivala autorske poetike” biti promovirana monografija o radu Teatra i održan susret eMTeeM-ovih generacija

Premijernim izvođenjem predstave “Odrezak jedne močvarne zmije” Mostarski teatar mladih (eMTeeM) u subotu, 24. februara, u 19.30 sati počinje obilježavanje 50 godina postojanja.

Bogat program obilježavanja trajat će sve do kraja augusta kada će u okviru “Festivala autorske poetike” biti promovirana monografija o radu Teatra i održan susret eMTeeM-ovih generacija, saopćeno je iz Mostarskog teatra mladih.

“eMTeeM je prije svega ideja snažno distancirana od svih ideologija, nacionalizama i podjela bilo koje vrste. Mostarski teatar mladih je projekt novog, otvorenog, aktualnog, istraživačkog bavljenja umjetnošću kazališta. To je mjesto stvaralačkog istraživanja na kojem je estetika sveto pravilo, ali joj je ipak pretpostavljena etika. To je profil trećeg teatra u kojem uz profesionalan angažman i rezultat mora u radu postojati i ljubav koju nosi amaterizam”, navode iz eMTeeM-a.

Mostarski teatar mladih osnovan je 24. februara 1974. godine i od tada djeluje, uprkos svim nedaćama minulog vremena, u kontinuitetu. Do sada su realizirali 199 premijernih i odigrali oko 7.300 repriznih predstava, te oko 2.450 drugih programa.

“Naše predstave i programe vidjelo je oko 2.260.000 gledatelja na pet kontinenata. Dobitnici smo značajnih domaćih i međunarodnih nagrada za umjetničke rezultate, ali i brojnih priznanja za društveni angažman. Članovi smo više međunarodnih asocijacija i mreža što nam osigurava svakodnevnu komunikaciju s pozorištima i pozorišnim umjetnicima, sveučilištima, časopisima i brojnim pojedincima iz cijelog svijeta”, navode iz Teatra.

Od 1975. godine eMTeeM je organizator Međunarodnog teatarskog festivala autorske poetike uz kojeg već 38 godina organiziraju i Alternativnu akademiju kao specifičan vid edukacije kazališnih umjetnika iz cijelog svijeta.

Posljednje 24 godine u februaru svake godine organiziraju Međunarodnu teatarsku konferenciju u okviru koje se različitim temama bave brojni teoretičari, praktičari i profesori pozorišne umjetnosti.

Kompletnu aktivnost provode kroz četiri umjetničke scene, i to dječju, omladinsku, studentsku i gradsku scenu, jer svojim predstavama i drugim programima žele obuhvatiti što veći broj građana Mostara, ali i šire.