Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U režiji Selme Spahić

Premijera u NPS-u: Predstava “Idiot” podsjeća na zaboravljene vrijednosti

idiot nps

Mi smo krenuli od misli vodilje Dostojevskog o tome kako je roman pisao tadašnjoj mladoj generaciji za koju je detektirao da je strastvena ali i bezidejna, rekla je Selma Spahić

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 22. februara premijerno će biti izvedena predstava “Idiot” rađena po romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog u režiji Selme Spahić.

Selma Spahić je prilikom susreta s novinarima navela da je riječ o uzbudljivoj predstavi koja se čita kao spoj današnjice i romana nastalog sredinom 19. stoljeća.

– Ono čime se Dostojevski bavi je ljudska priroda. Ona se nije promijenila pa tako i neke bolesti društva koje su prisutne i danas. Mi smo krenuli od misli vodilje Dostojevskog o tome kako je roman pisao tadašnjoj mladoj generaciji za koju je detektirao da je strastvena ali i bezidejna. Krenuli smo od te teze da zajedno odgovorimo na to pitanje šta je danas ta bezidejnost. Simptomi se vide u mladoj generaciji, ali to je cijelo društvo – kazala je rediteljica predstave Selma Spahić.

Glumica Vanja Đugum Matović navodi da je bilo teško organizovati probe jer je na sceni 21 glumac.

– Ali bilo je jako lijepo, produktivno, slobodno. Svako je imao prostor da se izrazi na svoj način – ocijenila je ona.

Za dramaturginju Eminu Omerović najveći je izazov bilo istražiti kako je Dostojevski progovorio o svim problemima i simptomima današnjice.

– Velika je odgovornost bila kako aktualizirati teme o kojima Dostojevski govori za publiku danas, a zadržati tu kompleksnost i suštinske misli koje su kod Dostojevskog ogromne – istaknula je Omerović.

Ona podsjeća da je Miškin kao glavni junak romana suštinski čisto biće, podsjetnik na empatiju, istinu…

– U tom smislu smo istraživali gdje su te vrijednosti danas i kako se boriti za njih – podvukla je ona, govoreći da su pobrojane vrijednosti kao i suosjećanje, nešto što zaboravljamo.