Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U 61. godini

Preminuo velikan glume Haris Burina

haris burina
Foto: BNP Zenica

Osim u teatru, ostvario je i veliki broj značajnih uloga igrajući na filmu i u TV-serijama

Bosanskohercegovački glumac Haris Burina (61) preminuo je jutros oko 45 minuta iza ponoći u Kantonalnoj bolnici Zenica, potvrdio je Feni dežurni ljekar sa Urgentnog bloka KBZ-a.

Burina je rođen 2. februara 1963. godine u Zenici, gdje se i počeo baviti glumom kao član Dječije scene tadašnjeg Narodnog pozorišta Zenica, a 1982. godine upisao je Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu – Odsjek gluma, u klasi profesora Emira Kusturice, kao student druge generacije sarajevske akademije.

Kako se ističe u biografiji na stranici Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, čiji je bio stalni član, još u toku studija, igrao je u “kultnim2 predstavama Audicija i Tetovirano pozorište te, na taj način, dao značajan doprinos stvaranju sarajevske Otvorene scene Obala.

Godine 1993. teatarsku karijeru nastavlja u Francuskoj, u kojoj ostaje nekoliko godina. U Toulouseu (Tuluz, Francuska) osniva pozorište Theatre la Fenetre u okviru kojeg je nastao je njegov autorski projekat – predstava Ptice Sarajeva, koja je premijerno izvedena 2001. godine.

Predstava je, nakon toga, doživjela oko stotinu repriznih izvođenja i učestvovala na nekoliko značajnih evropskih teatarskih festivala. Svakako, najznačajnije je učešće na Internacionalnom Edinburgh Festival Fringe u Edinburghu (Velika Britanija) na kojem je nagrađena Prvom nagradom Festivala. Predstava Ptice Sarajeva je u martu 2006. godine, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, doživjela obnovu u rangu premijere.

Osim u teatru, ostvario je i veliki broj značajnih uloga igrajući na filmu i u TV-serijama. Između ostalih, izdvajaju se uloge na slijedećim filmovima: Nebo iznad krajolika, Nafaka, Dobro uštimani mrtvaci, Prva plata, Go West, Bulevar revolucije, Operacija Cartier, Kuduz, Poltron, Klopka, Otac na službenom putu, kao i uloge u TV-serijama: Tata i zetovi, Crna hronika, Sa 204-272 i Veliki talenat.