Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Diskriminatora pravila"

Manchester City tuži Premier ligu: “Ovo je tiranija većine”

guardiola
FOTO: Screenshot
Pep Guardiola

City smatra da Premier liga ne bi trebala ograničavati sponzorske ugovore, nego da bi sponzori sami trebali moći odlučiti koliko će investirati u neki klub

Manchester City podignuo je tužbu protiv Premier lige zbog, kako tvrdi engleski prvak, nepoštenih i “diskriminatornih” pravila, koja postoje samo da bi se umanjili njegovi uspjesi. Cityjevi advokati podnijeli su tužbu na 165 stranica, a saslušanje će početi u ponedjeljak i trajat će dvije sedmice.

City: Ovo je tiranija većine

Ono bi, pišu engleski mediji, moglo igrati ogromnu ulogu u procesu koji se vodi protiv Manchester Cityja zbog 115 kršenja financijskog fair-playa lige, a saslušanje u tom procesu počinje u novembru. City u svojoj tužbi navodi da su pravila, koja su izglasali njihovi rivali, “tiranija većine”, a tužba je usmjerena u pravila vezana za sponzorske ugovore.

Premier liga je 2021. godine, nakon što su Saudijci preuzeli Newcastle, zabranila klubovima da napuhuju sponzorske ugovore s kompanijama, koje su u vlasništvu njihovih vlasnika. Prema tim pravilima, sponzorski ugovori moraju biti u normalnim okvirima tržišta, a upravo to je jedan od temelja tužbe Premier lige protiv Cityja.

Manchester City ima četiri ogromna sponzorska ugovora s kompanijama iz Abu Dhabija, koje su direktno ili indirektno vezane sa šeikom Mansourom, vlasnikom kluba. Od 2009. do 2023. te kompanije su, tvrdi Premier liga, u klub upumpavale ogroman novac, koji se prikazivao kao sponzorski ugovor iako je vidno bio previsok.

City nije jedini. Istu stvar rade Chelsea i Newcastle

City smatra da Premier liga ne bi trebala ograničavati sponzorske ugovore, nego da bi sponzori sami trebali moći odlučiti koliko će investirati u neki klub. City nije jedini klub u ligi koji preko kompanija sponzoriraju vlasnici.

Newcastle na dresu nosi logo saudijske kompanije Sela, a Chelsea ima ogroman sponzorski ugovor s kompanijom Infinite Athlete, koja je u vlasništvu klupskog vlasnika Todda Boehlyja. No, City je zasad jedini klub koji se odlučio na ovakav korak.

The Times, koji je prvi objavio priču, piše kako je City u optužnici naveo da su nova pravila lige “restriktivna i antikompetitivna”. Osim toga, City navodno traži i odštetu zbog gubitaka nastalih uvođenjem novih pravila 2021. godine.

Klub je angažirao tri velika advokatska ureda kako bi mu pomogli u slučaju, koji rade na tome da dokažu kako su najjači engleski klubovi izglasali pravila kako bi se zaštitili od ulaska novoga kapitala u ligu.

City tvrdi da mu je onemogućeno da postane kao United

“City tvrdi da nije bilo nikakvih restrikcija u vrijeme kad je Manchester United rastao do jednog od najvećih brendova na svijetu i da Manchester City u današnje vrijeme ima jako težak zadatak približiti se Unitedovu imidžu.

City tvrdi da su nova pravila direktno usmjerena na klubove s ne tako bogatom prošlošću i da će, ako se tako nastavi, cijene ulaznica morati biti veće, a klubovi istovremeno neće moći toliko investirati u lokalne zajednice i nogometne škole”, piše Times.

Engleski mediji tvrde da je ovaj Cityjev potez samo pokušaj da se skrene pažnja s procesa koji se vodi protiv njega. Dodaju i da bi Premier liga svoje najjače advokate mogla usmjeriti na taj proces i skinuti ih s onoga koji se vodi protiv Cityja i da je upravo to plan kluba.

Podsjetimo, Premier liga je prošle godina tužila Manchester City zbog čak 115 kršenja finansijskog fair-playa. Bude li City osuđen, mogao bi dobiti milionske kazne, a prijeti mu i oduzimanje bodova, pa čak i izbacivanje iz lige.