Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odbio nagradu

Prevario žiri: Do fotografije godine došao uz pomoć – umjetne inteligencije

Boris Eldagsen fotografija AI
Foto: Boris Eldagsen

Eldagsen je rekao da se “prijavio kao prevarant” kako bi saznao da li su takmičenja spremna za AI slike

Jedan fotograf je odbio prestižnu nagradu nakon što je priznao da je varao i da je nagrađenu fotografiju napravio koristeći umjetnu inteligenciju.

Njemački umjetnik Boris Eldagsen otkrio je na svojoj web stranici da ne prihvata nagradu iz otvorene kategorije kreativnosti, koju je osvojio na prošlosedmičnoj dodjeli svjetskih nagrada za fotografiju Sony, javlja Guardian a prenosi Federalna.ba.

Na pobjedničkoj crno-bijeloj fotografiji prikazane su dvije žene iz različitih generacija.

U izjavi na svojoj web stranici, Eldagsen, koji je studirao fotografiju i vizuelne umjetnosti na Umjetničkoj akademiji u Mainzu, konceptualnu umjetnost i intermediju na Akademiji likovnih umjetnosti u Pragu i likovnu umjetnost na Školi umjetnosti i komunikacija Sarojini Naidu u Hyderabadu, rekao je da se “prijavio kao prevarant” kako bi saznao da su takmičenja spremna za AI slike. “Nisu”, dodao je. “Nama, svijetu fotografija, potrebna je otvorena diskusija,” rekao je Eldagsen. “Diskusija o tome šta želimo da smatramo fotografijom, a šta ne. Da li je kišobran fotografije dovoljno velik da pokrije i fotografije umjetne inteligencije – ili bi to bila greška?

“Sa mojim odbijanjem nagrade nadam se da ću ubrzati ovu debatu.”

Rekao je da je ovo „historijski trenutak“ jer je to bio prvi put da je slika umjetne inteligencije pobijedila na prestižnom međunarodnom fotografskom takmičenju, dodajući: „Koliko vas je znalo ili sumnjalo da je fotografija AI generirana? Nešto u vezi ovoga nije u redu, zar ne?

“AI slike i fotografije ne bi trebale da se takmiče za ovakvu nagradu. Oni su različiti entiteti. Umjetna fotografija nije fotografija. Stoga neću prihvatiti nagradu.”

Eldagsen je predložio da se nagrada donira foto festivalu u Odesi u Ukrajini.

Ovo dolazi u vrijeme intenzivne debate o upotrebi i implikacijama AI uz neka apokaliptička upozorenja da je tehnologija na rubu nepovratnog oštećenja ljudskog iskustva.

Nedavni napredak u korištenju AI u chatbotovima, automobilima bez vozača, softveru za pisanje pjesama i razvoju farmaceutskih proizvoda podstakao je diskusiju. Izvršni direktor Googlea, Sundar Pichai, rekao je da ga je zabrinutost zbog umjetne inteligencije držala budnim noću i upozorio da tehnologija može biti “veoma štetna” ako se nepravilno koristi.

Glasnogovornik Svjetske fotografske organizacije rekao je da im je Eldagsen potvrdio “sukreaciju” slike pomoću umjetne inteligencije prije nego što je proglašen za pobjednika. “U našoj prepisci objasnio je kako se nakon ‘dvije decenije fotografiranja, moj umjetnički fokus više pomjerio na istraživanje kreativnih mogućnosti AI generatora’ i da se dalje naglašavanje slike u velikoj mjeri oslanja na njegovo ‘bogatstvo fotografskog znanja’. U skladu sa pravilima konkursa, fotografi daju garanciju svog učešća.

„Kreativna kategorija otvorenog konkursa pozdravlja različite eksperimentalne pristupe izradi slika od cijanotipa i rentgenskih slika do najsavremenijih digitalnih praksi. Kao takvi, nakon naše prepiske sa Borisom i garancija koje nam je dao, smatrali smo da njegov ulazak ispunjava kriterijume za ovu kategoriju i podržali smo njegovo učešće.

„Pored toga, radovali smo se uključivanju u detaljniju raspravu o ovoj temi i pozdravili Borisovu želju za dijalogom pripremajući pitanja i odgovore s njim za našu web stranicu.

“Kako je sada odlučio da odbije svoju nagradu, obustavili smo naše aktivnosti i u skladu s njegovom željom uklonili ga iz takmičenja. S obzirom na njegove postupke i kasniju izjavu u kojoj se konstatuje njegove namjerne pokušaje da nas dovede u zabludu, te stoga poništi garancije koje je dao, više ne osjećamo da smo u mogućnosti da se uključimo u smislen i konstruktivan dijalog s njim.

„Prepoznajemo važnost ove teme i njen uticaj na kreiranje imidža danas. Radujemo se daljem istraživanju ove teme putem naših različitih kanala i programa i pozdravljamo razgovor oko toga. Iako su elementi AI praksi relevantni u umjetničkom kontekstu stvaranja slika, nagrade su uvijek bile i nastavit će biti platforma za promicanje izvrsnosti i vještine fotografa i umjetnika koji rade u mediju.”