Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Anketa Aksoya

Čelnik turske opozicije mogao bi pobijediti Erdogana velikom razlikom

Kemal Kilicdaroglu ss
Foto: Screenshot

Očekuje se da će dva vodeća predsjednička kandidata biti Kilicdaroglu i trenutni predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Za tu poziciju kandidovali su se još i Muharrem Ince i Sinan Ogan

Lider turskog Nacionalnog saveza Kemal Kilicdaroglu mogao bi pobijediti na predsjedničkim izborima koji se održavaju 14. maja s velikom razlikom, pokazalo je istraživanje sociološke agencije Aksoy, navele su turske opozicione novine Cumhuriyet i Birgun.

Očekuje se da će dva vodeća predsjednička kandidata biti Kilicdaroglu i trenutni predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Za tu poziciju kandidovali su se još i Muharrem Ince i Sinan Ogan.

Rezultati ankete Aksoya pokazuju da će, ako dođe do drugog kruga predsjedničkih izbora, Kilicdaroglu pobijediti s prednošću od 14,8 posto, za njega bi glasalo 57,4 posto birača, a za Erdogana 42,6 posto, prenosi bugarska novinska agencija BTA.

Istraživanje je provedeno među 1.067 građana u 26 turskih okruga. Prema rezultatima ankete, 47,9 posto birača podržat će Kilicdaroglua, a 38,4 posto izabrat će Erdogana u prvom krugu. Samo 4,8 posto građana Turske dalo bi svoj glas Sinanu Oganu, a devet posto Muharremu Inceu.

Prema anketi, očekuje se da će rezultati vladajuće proislamističke Stranke pravde i razvoja (31,1 posto) i opozicione Republikanske narodne stranke (30,6 posto) biti vrlo izjednačeni na parlamentarnim izborima koji će se održati uz predsjedničke. Dobra stranka Merala Aksenera, Kilicdarogluova saveznika, dobila bi 11,4 posto glasova, dok bi 7,5 posto turskih birača dalo svoj glas Stranci nacionalističke akcije Devleta Bahcelija, Erdoganovog saveznika.