Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pripreme za početak uređenja Pozorišnog trga “Susan Sontag”

ajnadzic_purivatra

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić sa saradnicima i direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra danas su u Naodnom pozorištu s direktoricom Marijelom Hašimbegović razgovarali o realizaciji uređenja Pozorišnog trga “Susan Sontag”.

Narodno pozorište je zbog kulturnog i povijesnog značaja proglašeno nacionalnim spomenikom, a kako se prostorno nalazi u centru grada Općina Centar Sarajevo namjerava da u što skorije vrijeme realizira uređenje Trga. Radove će u cjelosti finansirati Općina Centar, za šta će biti obezbijeđena sredstva u budžetu za 2017. godinu.

Načelnik Ajnadžić istakao je da je nedopustivo da trg ispred jednog značajnog spomenika kulture izgleda kao sada i da će Općina Centar uložiti maksimalne napore kako bi radovi bili okončani u ovoj godini.

– Raspisivanje tendera planiramo pokrenuti odmah po usvajanju budžeta i to sredinom narednog mjeseca. Osim uređenja ovog trga također planiramo urediti i prostor Arheološkog parka Kalin-hadži Alijine džamije u blizini Narodnog pozorišta. Cilj ovog projekta je stvoriti ugodan, urbani prostor primjeren užoj centralnoj gradskoj jezgri – kazao je Ajnadžić.

Hašimbegović je zahvalila načelniku Ajnadžiću istakavši da je trg “Susan Sontag” srce grada Sarajeva, a da će njegovo uređenje obradovati ne samo one koji posjećuju Narodno pozorište nego i sve građane.

U ranijem periodu urađene su sve pripreme kako bi se moglo krenuti sa realizacijom ovog važnog projekta za lokalnu zajednicu i njene građane. Pribavljena je projektna dokumentacija i sve neophodne saglasnosti i odobrenja za uređenje prostora trga.

Završen je idejni projekt, kojeg je uradila projektantska kuća “Idea” d.o.o., a Zavod za zaštitu spomenika Federacije Bosne i Hercegovine dao je potrebnu saglasnost. Idejni projekt je rađen po skici arhitekte i urbaniste profesora Juraja Najdharta, a podrazumijeva popločavanje granitnim pločama cijelog trga i trotoara iz ulica Branilaca Sarajeva, Obala Kulina bana i Kulovića. U sklopu ovog projekta planirano je i djelimično proširenje Ulice branilaca Sarajeva prema trgu.

Također bit će urađena sanacija stepeništa na glavnom ulazu u Narodno pozorište koje će biti popločano kamenom hreša. Osim toga, predviđeno je postavljanje novih rasvjetnih tijela, klupa, oglasnih panoa koji su isključivo u funkciji Narodnog pozorišta, te hortikulturno uređenje zelenih površina na trgu, saopćeno je iz Općine Centar.