Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banja Luka

Promocija zbirke Tanje Stupar Trifunović

tanja_stupar

Tanja je za petu pjesničku zbirku nedavno dobila književnu nagradu “Milica Stojadinović Srpkinja”, koju dodjeljuje Zavod za kulturu Vojvodina

Promocija knjige “Razmnožavanje domaćih životinja” Tanje Stupar Trifunović biće održana 15. novembra u 19 časova u crvenom slaonu Banskog dvora Kulturnog centra u organizaciji Uduženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”.

O knjizi će govoriti Kristina Ljevak, urednica izdavačke kuće “Buybook” koja je i objavila ovu zbirku, kao i profesor Igor Simanović. Sa književnicom i gostima će razgovarati Vanja Šušnjar Čanković.

Tanja je za petu pjesničku zbirku nedavno dobila književnu nagradu “Milica Stojadinović Srpkinja”, koju dodjeljuje Zavod za kulturu Vojvodina.

“Razmožavanje domaćih životinja”, neuobičajeno obimna za pjesničku knjigu (114 stranica), sadrži 53, uglavnom duže i narativne pjesme.

One su raspoređene u šest ciklusa, ali su sve prožete „nježnom brutalnošću“, kroz koju se iskazuje pjesnička istina, na kojoj autorka insistira.

U njoj se miješa monoteizam sa paganstvom, a likovi iz grčke mitologije se spuštaju u našu nimalo uzvišenu svakodnevicu.

Mitološke, prije svega junakinje, ali i pojedini junaci, poprimile su ljudske osobine, a s njima i nesavršenstvo tzv. malog balkanskog čovjeka, odnosno žene.

Znači da je ova „knjiga o ženama naših prostora, o njihovoj hrabrosti, njihovim svakodnevnim usponima i padovima. Jedan katalog ženskih sudbina, nabijen mudrošću nekog ko traga za ljubavlju uprkos neizbiježnim porazima“