Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jajce

U sklopu Šopovih dana na Plivi upriličena književna večer Tanje Stupar-Trifunović

sopovi dani

Program 21. Šopovih dana na Plivi nastavlja se u subotu Jutarnjim pjesničkim druženjem u Šopovoj kući te polaganjem vijenca na Šopov spomenik, priopćeno je iz HKD-a “Napredak” Jajce

U sklopu 21. Šopovih dana na Plivi u petak navečer održana je književna večer u Domu kulture u Jajcu na kojoj se predstavila nagrađivana bh. pjesnikinja Tanja Stupar-Trifunović.

Tom prigodom Stupar-Trifunović govorila je o knjizi “O čemu misle varvari dok doručkuju”, koja je proglašena za najbolju knjigu poezije u BiH 2007./08 godini.

Osvrnula se na rečenicu iz te knjige koja glasi: “Takvi su varvari, mrze pjesnike jer misle da su hulje i neradnici. Takvi su pjesnici, hulje i neradnici”, kazavši kako pjesnici nisu neradnici ali da moraju imati svoje vrijeme i prostor za svoje stvaralaštvo.

Knjiga pjesama “Zmijštak” je izdana 2022. godine i to je knjiga zavičajne poezije, knjiga o umornim ljudima, o ljudima kojih više nema. Stupar-Trifunović kazala je kako čovjek sazrijeva i stari životni put ga vodi da se vrati u zavičaj iz kojeg je potekao, u zavičaj koji ponekad i ne budi samo lijepa sjećanja.

Roman “Satovi u majčinoj sobi” je dobitnik je nagrade Europske unije za književnost 2016. godine. To je roman koji preispituje odnos majke i kćeri. Satovi u majčinoj sobi istovremeno su nesvakidašnja priča o sudbini dvije moderne žene iz dvoje različite generacije. Roman koji nemilosrdno otkriva međuprostor između onog što žena hoće i onog što se od nje sa svih strana zahtijeva.

Pored predstavljanja na središnjoj književnoj večeri Tanja Stupar-Trifunović je s unukom Nikole Šopa, Stjepanom Adrianom Kostreom, posjetila jajačke osnovne i srednje škole gdje je razgovarala s učenicima i predstavila svoja djela.

Program 21. Šopovih dana na Plivi nastavlja se u subotu Jutarnjim pjesničkim druženjem u Šopovoj kući te polaganjem vijenca na Šopov spomenik, priopćeno je iz HKD-a “Napredak” Jajce.