Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Promovirana knjiga “Traktat o izvjesnosti” profesora Miodraga Živanovića

zivanovic

Knjigu je izdalo Udruženje za filozofiju i društveno-humanistička istraživanja “Eidos” iz Zenice, a knjiga je promovirana i u Splitu u okviru Mediteranskih korijena filozofije

Da se filozofija ne nalazi samo u knjigama nego je i svuda drugdje u novoj knjizi “Traktat o izvjesnosti” koja propituje pojmove poput izvjesnost i egzistencije dokazuje profesor Miodrag Živanović.

Kako je pojasnio ordinarna filozofija odnosno upotrebljiva filozofija nema stvarnog doticaja sa životom, zbog čega i postoji filozofska manjina i kao svaka manjina teško je vidljiva sa svojim stavovima, ali omogućava da se slobodnije živi i misli, ako se usprkos svemu još uvijek može misliti.

Ova knjiga promovirana je danas na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, o kojoj su govorili profesori Asim Mujkić i Sulejman Bosto, kazavši da profesor Živanović predstavlja neku vrstu čuvara rafinirane filozofske kulture.

Profesor Mujkić je napomenuo da je neposredna vrijednost ovog štiva orginalni filozofski tekst, naglašavajući da je danas rijetkost naići na originalan istraživački rad iz područja filozofije.

– Međutim, izdvojio bih njenu aplikativnu vrijednost jer u vrijeme lažnih vijesti (fake news) i ideološkog svakodnevnog govora važno je podsjetiti se na koncepcije kakva je izvjesnost odnosno na historijski-filozofsku perspektivu viđenja toga šta je istina – pojasnio je Mujkić.

Dodao je da ova knjiga čitaocu nudi kritički horizont unutar kojeg bi sam mogao da preispituje i da bezrezervno ne prihvata ono što se svakodnevno može čuti u javnom diskursu.

Promotor knjige profesor Bosto naglasio da je knjiga autorski i stilski “svježa”, ali je problemski iznimno važna jer je pitanje izvjesnosti, kao prastaro filozofsko pitanje, i dalje vrlo živo aktuelno jer taj prefiks prastaroga ne suspendira njenu aktuelnost.

Ocijenio je da je traganje za izvjesnosti vrsta filozofske norme i norme svakog ljudskog iskustva, odnosno to je, dodaje, elementarno ljudsko pitanje kojeg tematiziraju filozofi, naučnici, umjetnici i religije.

– Autor ovu tešku temu vrlo elegantno obrađuje, dovodeći temeljno pitanje o tome šta izvjesnost jeste ili šta je norma izvjesnosti o ljudskoj distanci u spletove s pjesništvom i takvom vrstom iskaza koji govore o istoj temi u modusu pjesničkog jezika – podvukao je Bosto.

Promotori su ocijenili da je ova vrsta literature pa i najnoviji naslov profesora Živanovića zapravo vrsta dragocjene gotovo zaboravljene ili zapuštene filozofske kulture, humanističkih i socijalnih nauka u sadašnjem vremenu u kojem su zaboravljena važna unutarnja pitanja.

Knjigu je izdalo Udruženje za filozofiju i društveno-humanistička istraživanja “Eidos” iz Zenice, a knjiga je promovirana i u Splitu u okviru Mediteranskih korijena filozofije.