Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bajkologija i UNHCR

Promovirana slikovnica “Magično oko” u okviru UN kampanje “12 dana mira”

bajkologija magicno oko
Foto: UNHCR

-Iako pokrenut kao dio 12 dana aktivizma za mir, Projekt ‘Magično oko’ ima misiju tokom cijele godine – zamijeniti apstraktnu oznaku „izbjeglica“ stvarnim pričama, stvarnim osobama i stvarnim narativima s ciljem jačanja empatije i međusobnog razumijevanja, rekla je Branka Tomić

Bajkologija, prva specijalizirana dječija knjižara i odnedavno izdavačka kuća, promovirala je, u Goethe Institutu u Sarajevu, prvu slikovnicu “Magično oko”. Promocija slikovnice organizovana je u okviru UN kampanje “12 dana mira”, a najavljen je i projekt koji će Bajkologija realizirati u saradnji sa UNHCR-om i podrazumijeva seriju radionica za djecu u 12 škola u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine.

‘Magično oko’ je autorska slikovnica danske spisateljice i ilustratorice Ane Bjørn. Priča prikazuje bijeg jedne porodice iz zemlje zahvaćene ratom, ka miru i slobodi. Izbjeglička priča porodice ispričana je isključivo kroz ilustracije. Riječi, s druge strane, pripadaju djevojčici i prikazuju njen subjektivni pogled na svijet oko sebe. Radi se o svijetu koji obiluje bojama i čarolijom, svjetlošću i nadom i predstavlja njen odbrambeni mehanizam od nepodnošljive stvarnosti.

Birajući za prvo izdanje priču koja je netipična za postojeći korpus slikovnica prisutan na bosanskohercegovačkoj sceni, namjera tima Bajkologije je da unese određenu novinu, ne samo u teme prisutne u knjigama za djecu u Bosni i Hercegovini, nego i u cjelokupni odnos prema literaturi za djecu.

-Za prvu slikovnicu, u izdanju Bajkologije, izabrali smo priču koja se bavi teškom, ali važnom temom. Iskreno, vjerujući u kapacitet djece da promišljaju o određenim temama ozbiljno, kompetentno i empatično, kroz našu buduću izdavačku djelatnost želimo skrenuti pažnju na teme koje nisu dovoljno zastupljene u postojećoj literaturi za djecu. Uz objavljivanje slikovnice, zajedno s UNHCR-om, kreirali smo program koji će kroz seriju radionica lokalnoj djeci približiti temu izbjeglištva – naveli su iz Bajkologije.

Panel diskusiju je moderirala Hanan Nanić, a govorili su Branka Tomić uime UNHCR-a; Aida Gavrić, urednica te slikovnice i Anela Hakalović, osnivačica Bajkologije.

Tokom panela održana je radionica za djecu, prezentirana je slikovnica, najavljeni su sljedeći koraci u izdavačkoj djelatnosti Bajkologije i istaknut projekat koji će biti realiziran sa djecom školoskog uzrasta u lokalnim zajednicama u BiH.

-Iako pokrenut kao dio 12 dana aktivizma za mir, Projekt ‘Magično oko’ ima misiju tokom cijele godine – zamijeniti apstraktnu oznaku „izbjeglica“ stvarnim pričama, stvarnim osobama i stvarnim narativima s ciljem jačanja empatije i međusobnog razumijevanja – rekla je Branka Tomić, tokom promocije.

Projekt pod nazivom “Magično oko: upoznavanje djece sa životima izbjeglica” ima za cilj podizanje svijesti među djecom u lokalnim zajednicama o životima izbjeglica, njihovim izazovima i potrebi za podrškom. Nizom aktivnosti i radionica u osnovnim školama djeca će imati priliku upoznati se s pričom “Magičnog oka”, sa iskustvima i perspektivama izbjeglica. Projekt će također promovirati inkluzivnost i prijateljstvo između lokalne djece i izbjeglica, podstičući razumijevanje, empatiju i podršku. Kroz kreativne aktivnosti, edukativne materijale i interaktivne razgovore, namjera Projekta je i da osnaži djecu da postanu zagovornici pravde i inkluzije u svojim zajednicama.

Bajkologija je specijalizirana dječija knjižara i izdavačka kuća posvećena promociji kvalitetne književnosti za djecu i obogaćivanju dječijeg kulturnog iskustva. Misija Bajkologije je inspirirati djecu da zavole čitanje i uz kvalitetne i kritički poticajne knjige za djecu.

UNHCR, Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice posvećen je zaštiti i podršci izbjeglicama i raseljenim osobama širom svijeta. Misija UNHCR-a je pružiti siguran dom i nadu ljudima koji su prisiljeni napustiti svoje domove zbog sukoba, progona ili drugih opasnosti.