Uhapšen u akciji "Start"

Hadžibajrić iz zatvora imao poseban zahtjev, zatražio isplatu “bijelog hljeba”

Ibrahim Hadžibajrić
Foto: Amer Kajmović/FENA
Ibrahim Hadžibajrić

Bivši načelnik je zajedno sa Elmedinom Karišikom, Seidom Hadžibajrićem i Almom Destanović uhapšen u akciji Start, a sumnjiče se za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, primanje i davanje dara i pranje novca

Bivši načelnik Općine Stari Grad, Ibrahim Hadžibajrić, iz zatvora je uz pomoć svog advokata podnio zahtjev za isplatu tzv. “bijelog hljeba”.

Ovu informaciju za portal N1 potvrdio je Seid Škaljić, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad.

Naime, kako je kazao, advokat Ibrahima Hadžibajrića je zahtjev poslao jučer na protokol.

“Istina je, zaista. Zatražio je to putem advokata. Poslali su jučer na protokol zahtjev. Imaju pravni osnov za to. Zaista, ima pravo na to da ostvari. Zakonski je neizdefinisano. Isto kao što je bila situacija sa tim ko će ga mijenjati na mjestu načelnika. Nije zakon ni to bio predvidio. U ovoj situaciju nije predviđeno da nema pravo da ostvari dio na “bijeli hljeb””, kazao nam je Škaljić.

Podsjetimo, Općinski sud u Sarajevu potvrdio je u maju optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Ibrahima Hadžibajrića zbog krivičnog djela povreda prava iz radnog odnosa. On je također zajedno sa Elmedinom Karišikom, Seidom Hadžibajrićem i Almom Destanović uhapšen u akciji Start, a sumnjiče se za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, primanje i davanje dara i pranje novca.

S druge strane bitno je istaknuti da državni i federalni funkcioneri mogu uživati pravo na „bijeli hljeb“ godinu dana nakon isteka mandata. Dakle, plaću mogu primati dok ne nađu drugi posao ili ne odu u penziju. Funkcioneri dobijaju „bijeli hljeb“ čak i ako su smijenjeni ili ako na funkciji provedu makar jedan dan. Nije ograničeno ni koliko puta ista osoba može to pravo koristiti.