Tajanstveni umjetnik

Pronađen zagubljeni BBC-jev intervju u kojem je Banksy otkrio svoje ime

banksy rad
Ilustracija: Unsplash

Banksyjev pravi identitet nikad nije otkriven, no intervju daje rijetku priliku njegovim obožavateljima da čuju njegov glas

Pronađen je zagubljeni BBC-jev intervju s uličnim umjetnikom Banksyjem, u kojem tajnoviti umjetnik otkriva svoje ime. Na snimci iz 2003. novinar BBC-ja Nigel Wrench pita ga je li mu ime “Robert Banks”, a umjetnik mu odgovara: “Robbie.”

Dugo se na društvenim mrežama nagađalo je li mu ime Robin, Robert ili Robbie. Riječ je o jednom od najranijih poznatih radijskih intervjua s umjetnikom kojeg mediji često opisuju kao tajanstvenu osobu.

Banksyjev pravi identitet nikad nije otkriven, no intervju daje rijetku priliku njegovim obožavateljima da čuju njegov glas. Umjetnika, tada u njegovim dvadesetima, intervjuirao je bivši BBC-jev dopisnik za umjetnost Nigel Wrench u ljeto 2003. u povodu obilježavanja otvorenja Banksyjeva Turf War showa u istočnom Londonu.

Uređena verzija emitirana je u julu iste godine na BBC-jevu PM programu, no tada nije iskorišten sav materijal. Puno godina poslije Wrench je slušao podcast The Banksy Story i to ga je potaknulo da u svom domu vrati cijeli intervju na minidisk.

Godinama intrigira svjetsku javnost

Nikad objavljen materijal otkriva na koji način Banksy brani vandalizam kao umjetnost.

“Nisam ovdje da se izvinjavam zbog toga”, rekao je Wrenchu. “To je brži način da iznesete svoje stajalište, zar ne? Na isti način na koji je moja majka svake nedjelje pripremala nedjeljno pečenje i svake nedjelje govorila kako su ‘potrebni sati da se obrok pripremi, a minute da se on pojede'”, objasnio je.

Kazao je da majka “danas konzumira obrok za jednu osobu koji podgrije u mikrovalnoj i čini se puno sretnijom. Doista imam takav pristup prema umjetnosti. Želim to obaviti i obrisati prašinu.”

Na pitanje jesu li grafiti vandalizam i smatra li ih nezakonitima, Banksy je ljudima dao sljedeći savjet: “Izađi van! Baci stvari u smeće! Zabavi se!”

Ranije su britanski mediji objavili da je njegovo pravo ime Robert Banks, ali i Robin Banks te da je rođen 1974. Ovaj umjetnik već godinama intrigira svjetsku javnost svojim satiričnim radovima, koji često nose antiratne, antikapitalističke, antiestablišmentske ili slobodarske poruke.