susret u beogradu

Vučić na sastanku sa Stoltenbergom kritikovao Kurtija, šef NATO-a mu odgovorio

stoltenberg vucic
Foto: PRS

Generalni sekretar NATO-a istaknuo je kako KFOR dva desetljeća jamči sigurnost i sigurno okružje za sve zajednice na Kosovu te kako će nastaviti svoju misiju nepristrano pod mandatom UN-a

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je u utorak u Beogradu kako gomilanje snaga vojske Srbije na granici s Kosovom ne bi pomoglo smirivanju situacije te dodao kako podržava formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO) što je ključ za normalizaciju odnosa dviju zemalja.

“Gomilanje snaga vojske Srbije blizu granice s Kosovom ne bi pomoglo smiraivanju situacije, pozdraljam i podržavam formiranje Zajednice srpskih općina na Kosovu što bi bio ključ za normaliazciju odnosa, pozivam Beograd i Prištinu da se anagažiraju u dijalogu pod pokroviteljstvom Europske unije (EU). To je jedini put ka trajnom miru i stabilnosti”, kazao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za medije sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

NATO jamči sigurnost

Generalni sekretar NATO-a istaknuo je kako KFOR dva desetljeća jamči sigurnost i sigurno okružje za sve zajednice na Kosovu te kako će nastaviti svoju misiju nepristrano pod mandatom UN-a.

Govoreći o oružanom napadu na kosovsku policiju u selu Banjska na sjeveru Kosova u rujnu, Stoltenberg je kazao kako se nasilje u tom dijelu Kosova ne smije dopustiti te je istodobno pozdravio namjeru Srbije da pred lice pravde izvede sve odgovorene za spomenuti napad.

Napetosti između Srbije i Kosova naročito su eskalirale nakon oružanog sukoba krajem septembra kada se skupina naoružanih Srba sukobila s kosovskom policijom a u oružanom napadu ubijen je jedan kosovski policajac i trojica srpskih napadača.

“Poslije nasilja NATO je rasporedio dodatnih 1000 vojnika na Kosovu što je najjače pojačanje u proteklom desetljeću”, kazao je Stoltenber koji je pozdravio blisku suradnju KFOR-a i vojske Srbije te pozvao sve strane da smanje tenzije i da se suzdrže od eskalacija.

Generalni sekretar NATO-a je rekao da su u Beogradu razgovarali i o mogućnosti zajedničkih vježbi Srbije i NATO-a.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je kako je za tu zemlju važna saradnja s NATO-om i KFOR-om te kako se nada da će koliko toliko pružiti sigurnost za srpski narod na Kosovu.

Vučić optužio Kurtija

“Kada Stoltenberg kaže da KFOR osigurava mir i sigurnost za sve zajednice na Kosovu, nije bilo potrebe osiguravati mir i sigurnost za bilo koga drugog osim za Srbe. Samo su Srbi bili napadani, nikada Albanci nisu bili napadani. Samo Srbi, isključivo Srbi su bili napadani od 2001. godine, 2004. godine, posebno poslije 2008. godine, a naročito od kada je na vlasti Albin Kurti (kosovski premijer)”, kazao je Vučić.

Srbijanski predsjednik je istaknuo kako vojska Srbije profesionalno obavljala svoje zadatke te kako je uvijek imala korektan odnos s KFOR-om i NATO-om.

“A gdje ćemo i kako ćemo u skladu s Ustavom Republike Srbije i zakonima ove zemlje, a ne ugrožavajući nikoga na bilo koji način, mi raspoređivati našu vojsku, to je naša stvar”, istaknuo je Vučić.

Stoltenberg će 22. novembra završiti svoju balkansku turneju sastankom s čelnicima zemalja članica NATO iz regije. Nakon Beograda putuje u Sjeveru Makedoniju, a također je u ponedjeljak razgovarao s čelnicima Bosne i Hercegovine i Kosova.