Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mostar

Prva AI izložba u svijetu otvorena u okviru “Mostarskog ljeta”

ai izložba
FOTO: Fena

Izložba se sastoji od 31 slike, 31 umjetnika, a u pitanju je period od 523 godine i 16 različitih stilova u umjetnosti

U Muzeju Hercegovine Mostar, u okviru međunarodne kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto 2024”, u subotu navečer upriličena je prva AI izložba u svijetu pod nazivom “Mostar u stilu velikih majstora“ autorice Mie Fendi.

“Neizmjerno mi je drago da je ovo prva ovakva izložba igdje, a da je upravo u mom lijepom Mostaru. Sve je počelo prije više od godinu dana, kada sam počela sa ovim projektom, kada smo se svi kolektivno na planeti prepali umjetne inteligencije. Odlučila sam da istražim šta je moguće da se napravi sa umjetnom inteligencijom da je pri tome lijepo i da pričamo o nečemu lijepom, a ne katastrofalnom. Kada sam krenula da učim i istražujem došla sam na ovu ideju jer čitav život želim da se bavim umjetnošću, ali me karijera odvela na sve moguće druge strane. Trebalo mi je dugo vremena da ‘naučim’ umjetnu inteligenciju algoritam o stilu svakog umjetnika, da je naučim o izgledu Starog mosta iz svake perspektive i da onda to prilagodimo svakom od ovih umjetnika“, istakla je autorica izložbe Mia Fendi.

Direktor Muzeja Hercegovine Mostar Asim Krhan izrazio je zadovoljstvo održavanjem navedene izložbe ističući njen značaj kako za ovu instituciju, tako i za Grad Mostar, dok je zložbu proglasila otvorenom profesorica Univerziteta u Sarajevu Maja Žmukić.

ai izložba
FOTO: Fena

Izložba se sastoji od 31 slike

Izložba se sastoji od 31 slike, 31 umjetnika, a u pitanju je period od 523 godine i 16 različitih stilova u umjetnosti.

Izložba će ostati otvorena narednih sedam dana u periodu od 10 do 18 sati, saopćili su organizatori.

Nakon ove, Fendi će upriličiti izložbe i u Sarajevu, Londonu, Ateni i Dubaiju.