Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osam predstava

Prvi međunarodni festival lutkarske umjetnosti u Mostaru

lutkarski festival (1)

Predstave će se igrati na tri scene grada Mostara, a to su PLM, Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače i Narodno pozorište Mostar

Prvi međunarodni festival lutkarske umjetnosti (FLUM) Mostar, u sklopu kojeg će biti izvedeno osam predstava, kao i promocija knjiga, izložba i koncert, održat će se od 26. do 30. rujna u Mostaru.

“Dragi prijatelji, konačno smo dočekali i ovaj dan da točno 50 godina od održavanja prvog i jedinog lutkarskog festivala u našem pozorištu krenemo s realizacijom Prvog međunarodnog festivala lutkarske umjetnosti Mostar – FLUM 2021. Ovim putem naglašavamo da Festival poklanjamo vama i zato su ulazi na sve predstave besplatni”, priopćili su organizatori festivala – Pozorište lutaka Mostar (PLM).

Predstave će se igrati na tri scene grada Mostara, a to su PLM, Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače i Narodno pozorište Mostar.

“Ovim putem zahvaljujemo dragim prijateljima iz Ljubljane, Rijeke, Novog Sada, Subotice, Kragujevca, Banje Luke, Zenice i Sarajeva koji će svojim odazivom učiniti da sljedeći tjedan u Mostaru bude pravi lutkarski praznik”, navode iz PLM-a.

U natjecateljskom programu FLUM-a 2021. u nedjelju, 26. rujna, prva će se u mostarskom Pozorištu lutaka s početkom u 18.30 sati odigrati predstava “Tobija”, režija Mario Drmač, produkcija Pozorište mladih Sarajevo.

Predstava “Bajka o suncu” u režiji Cvetina Aničića, koprodukcija Teatrilo i KC Rumenta iz Novog Sada, održat će se također u PLM-u u ponedjeljak, 27. rujna, u 11 sati.

Istog dana u 18 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače održat će se predstava “Vuk sa miriom bobica” u režiji Tamare Kučinović i produkciji Dječjeg pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke.

U utorak, 28. rujna, u PLM-u će u 11 sati biti održana predstava u režiji Darke Kovačovskog “Psić boje neba”, produkcija Bosansko narodno pozorište Zenice, dok će istog dana, također u mostarskom Pozorištu lutaka u 18 sati biti odigrana predstava “Sretna kućica”, režija Morana Dolenc, produkcija Gradsko kazalište lutaka Rijeka.

Predstava “Palčić Mrkvica” u režiji Roberta Waltla, produkcija Mini teater iz Ljubljane publici će biti prikazana u srijedu, 29. rujna, u 11 sati u PLM-u, dok će u 18 sati, na istoj lokaciji biti izvedena predstava “Tihi dečak”, režija Tin Grabnar, produkcija Pozorište za decu Kragujevac.

Predstava “Pipi duga čarapa”, režija Veselin Bojdev, produkcija Dečje pozorište Subotica bit će odigrana zadnjeg dana festivala, odnosno u četvrtak, 30. rujna, u Narodnom pozorištu Mostar u 11 sati.

Predstave će ocjenjivati Stručni žiri u sastavu Dubravka Zrnčić-Kulenović, Jelena Đorđević i Nedžad Maksumić.

Natjecatelji će, prema Pravilniku festivala, imati priliku osvojiti Grand Prix “Zlatni svitac” za najbolju predstavu, Nagradu za najbolju režiju, Nagradu za najbolju scenografiju i lutke, Nagradu za najbolju originalnu glazbu te Nagradu za najbolje glumce (4 ravnopravne nagrade).

Prateći program festivala

Osim natjecateljskog programa, organizatori su za posjetitelje pripremili i prateći program, pa će se tako prvog dana festivala mostarskoj publici samostalnom izložbom slika “Priče” predstaviti Alena Gojak iz Sarajeva. Izložba će biti otvorena do četvrtka, 30. rujna.

Promocijom knjige “Bakina novogodišnja priča”, koja će se održati u utorak, 28. rujna, s početkom u 19.30 na Maloj sceni “Karel Čapek” Pozorišta lutaka u Mostaru, predstavit će se Mostarka Vida Sreta Žuljević.

Knjiga “Laboratorija lutkarstva” autora Vahida Durakovića bit će promovirana u PLM-u četvrti dan festivala, u srijedu, 29. rujna, s početkom u 19 sati.

“Za kraj festivala pripremili smo koncert za djecu ‘Latif i Mravko Travko’ koji će se održati u četvrtak, 30. rujna, s početkom u 15 sati na Velikoj sceni Pozorišta lutaka u Mostaru. Sve predstave možete pogledati na našoj web stranici ‘www.plm.ba’ te putem online forme izvršiti rezervaciju za predstave koje biste željeli gledati”, stoji u priopćenju.