Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MC Pavarotti

Radionica muziciranja na tradicionalnim iranskim instrumentima

iranski instrumenti
Foto: MC Pavarotti

Na radionicu se mogu prijaviti svi zainteresirani muzičari, bez obzira na dob

U povodu koncerta, koji će u subotu, 10. februara, u mostarskom Narodnom pozorištu upriličiti internacionalna grupa “Bisotun” iz Irana, u Muzičkom centru (MP) Pavarotti članovi ove grupe održat će i radionicu muziciranja na tradicionalnim iranskim instrumenata koja će tog dana početi u 11.30 sati.

Grupa “Bisotun”, čije ime potječe od mitske planine Bisotun u gradu Kermanshahu, predstavnik je tradicionalne i ritualne muzike zapadnog Irana. Grupa je osnovana 1991. godine i sastoji se od šest članova, saopćeno je iz MC-a Pavarotti.

Svrha formiranja ove grupe je upoznavanje s kulturom i običajima regije Kermanshah kao i promoviranje i očuvanje od zaborava njenih izvornih zvukova.

Jedna od njihovih najvažnijih aktivnosti je grupno izvođenje rijetkih pjesama sačuvanih od 4. st. po Hidžri do danas, koje su se nekada izvodile samostalno.

Zbog ove aktivnosti grupa “Bisotun” dobila je punu pažnju i ohrabrenje profesora i stručnjaka iz ove oblasti, te je učestvovala na različitim festivalima unutar i izvan Irana.

Na radionicu se mogu prijaviti svi zainteresirani muzičari, bez obzira na dob, i to porukom na Facebook stranici MC-a Pavarotti ili na mail “info@mcpavarotti.com”.

Organizator ovih aktivnosti je Iranski kulturni centar u Sarajevu.