Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Historijski muzej BiH

“Rasna dijagnoza: Cigani” – izložba koja otkriva uništene živote i svjedoči o genocidu nad Romima

rasna dijagnoza cigani izložba
Plakat: UG OTAHARIN

Stare porodične fotografije Sinta i Roma pružaju uvid u realnost života ljudi. Iza apstraktnih dokumenata koji bilježe njihovo birokratski organizovano uništenje, izložba otkriva uništene živote

Svečano otvaranje izložbe “Rasna dijagnoza: Cigani” – nacistički genocid nad Sintima i Romima i duga borba za priznanje, bit će upriličeno 6. novembra 2023. godine u 18:00 sati u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine.

U fokusu izložbe je nacionalsocijalistički genocid nad Sintima i Romima: od isključenja i obespravljenosti manjine u Njemačkom Rajhu, do njihovog sistematskog istrebljenja u nacistički okupiranoj Evropi.

Stare porodične fotografije Sinta i Roma pružaju uvid u realnost života ljudi. Iza apstraktnih dokumenata koji bilježe njihovo birokratski organizovano uništenje, izložba otkriva uništene živote.

Izložba obrađuje i istoriju preživjelih u poslijeratnoj Njemačkoj, koji su kasno poslije rata prepoznati kao žrtve nacizma. Upravo je pokret za građanska prava njemačkih Sinta i Roma pokrenuo društvenu debatu o ovoj temi.

Na kraju izložbe, posjetioci dobijaju uvid u stanje ljudskih prava Sinta i Roma u Evropi poslije 1989. godine.

izlozba rasna dijagnoza cigan
Plakat: Foto: UG OTAHARIN

Izložba je takođe i simbolični izraz saradnje Centralnog savjeta njemačkih Sinta i Roma, Romskog dokumentacionog i kulturnog centra njemačkih Sinta i Roma, Njemačke savezne fondacije za kulturu i Centra za integrativnu inkluziju Roma i Romkinja Otaharin, dok samu organizaciju podržava Ministarstvo spoljnih poslova SR Njemačke.

Organizovanjem ove izložbe i njenim predstavljanjem javnosti u Bosni i Hercegovini, sjećamo se nevinih žrtava Holokausta, sa posebnim osvrtom na stradanje i genocid nad pripadnicima romske zajednice.