Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

srbija

Uništena pošiljka mandarina iz Hrvatske, sadržavale nedozvoljeni pesticid

mandarine
FOTO: Pixsell
Ilustracija

Kako je izvijestilo ministarstvo, ovo je druga sporna pošiljka mandarina iz Hrvatske zbog prisutnosti istog pesticida, s obzirom na to da je i jedna ranija pošiljka, prije ove koja je uništena, vraćena u Hrvatsku

Pošiljka mandarina iz Hrvatske, koja je bila namijenjena izvozu na tržište Srbije, zaustavljena je na granici i naloženo je njegovo uništenje na siguran način.

Naime, tokom kontrole utvrđeno je da te mandarine potječu iz serije koja sadrži nedozvoljeni pesticid klorpirifos, potvrdilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije za “Blic Biznis”.

Sistem Evropske unije za brzu obavijest o sigurnosti hrane (RASFF) objavio je da je u uzorcima mandarina koji su uzeti u Hrvatskoj 18. oktobra pronađeno 0.044 mg pesticida klorpirifos po kilogramu i naloženo je uništenje tih mandarina.

Kako je izvijestilo ministarstvo, ovo je druga sporna pošiljka mandarina iz Hrvatske zbog prisutnosti istog pesticida, s obzirom na to da je i jedna ranija pošiljka, prije ove koja je uništena, vraćena u Hrvatsku.

Klorpirifos je u EU zabranjen od početka 2020. godine, a u Srbiji od prošle godine, osim za šećernu repu, sukladno odluci Ministarstva poljoprivrede.