Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježavanje 20 godina

Retrospektiva progresivne ideje OKC Abrašević: Utočište, oaza i “most na suhom”

abrasevic retrospektiva
Foto: Fena

Asistent program koordinatora OKC-a Abrašević Nikola Rončević istaknuo je kako je riječ o arhivskoj dokumentarnoj izložbi podijeljenoj na nekoliko segmenata

Na izložbi pod nazivom “Retrospektiva 20 godina OKC Abrašević” u utorak je u tom centru predstavljena vizualna i auditivna arhivska građa koja prikazuje aktivnosti Abraševića u proteklih 20 godina.

Ovo je ujedno bio i završni događaj cjelogodišnjeg obilježavanja 20 godina od obnove rada Omladinskog kulturnog centra Abrašević.

Asistent program koordinatora OKC-a Abrašević Nikola Rončević istaknuo je kako je riječ o arhivskoj dokumentarnoj izložbi podijeljenoj na nekoliko segmenata.

-Jedan segment zauzima dio vezan za Radničko kulturno-umjetničko društvo Abrašević zato što ništa ne nastaje iz zraka, zatim imamo tranziciju prema samom osvajanju ovog prostora kada je devet nevladinih organizacija u kojima su bili mladi 2003. godine htjelo dobiti krov nad glavom i to smo dokumentirali kroz medijske članke. Izložen je i vizualni prikaz fotografija koncerata, radionica i drugih događaja kroz plakate. Tu je i audio izložba gdje možemo slušati neke stare radijske emisije, ali i video izložba na kojoj smo prikazali spašeni, odnosno digitalizirani analogni snimak o postavljanju kontejnera i kako je Abrašević izgledao prije 20 godine – kazao je Rončević.

Po njegovim riječima, napraviti retrospektivnu izložbu o 20 godina rada jednog centra je poprilično zahtjevan posao.

-Koliko god da je ova sala u kojoj se izložba održava velika, ona je malena da se prikaže cijeli taj dugogodišnji period. Izložba nije estetska, ona je dokumentarna, ali nije baš ni klasično dokumentarna jer nisam bježao od svog subjektivnog osjećaja. Želio sam dočarati atmosferu što Abrašević zapravo jest i čemu on stremi, da bude otvoreni centar, utočište, oaza, “most na suhom”, mjesto okupljanja. Centar je još uvijek na čvrstim nogama i dok god postoje mladi postojat će i OKC Abraševć – poručio je Rončević.

Omladinski kulturni centar Abrašević zamišljen je kao mjesto koje njeguje slobodnu misao, otvoren je za sve ljude bez obzira na vjersku, etničku, nacionalnu, religijsku, seksualnu i rodnu pripadnost.

Profilirao se kao laboratorij za umjetničke eksperimente u kojima amateri mogu postati profesionalci, a profesionalci se mogu podsjetiti što je bit amaterizma. Postao je i učionica jer njeguje prosvjetiteljske ideje, plesni podij za one željnih plesa, slušaonica za one željne alternativnog zvuka, oaza za sve putnike namjernike koji se žele okrijepiti.

Izložba “Retrospektiva 20 godina OKC Abrašević” moći će se pogledati i 20. i 21. ožujka u vremenu od 10 do 12 sati, te od 14 do 18.30. Događaj je podržan kroz BH Telecom i projekt “Mostar – Prostori koji pokreću”.