Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Italijanski fudbalski savez

Otvorena istraga o rasističkim uvredama koje je navodno iznio defanzivac Intera

inter
Foto: Inter

Incident je doveo do toga da je Acerbi napustio italijanski trening kamp u ponedjeljak

Italijanski fudbalski savez (FIGC) objavio je u utorak da je otvorio istragu o rasističkim uvredama koje je navodno iznio defanzivac Intera Francesco Acerbi.

– Nakon što je ispitao izvještaj sudije, sportski sudija smatra da je neophodno da državni tužilac saveza istraži šta se dogodilo između igrača Napolija Juana Jesusa i Francesca Acerbija iz Intera u vezi s bilo kakvim izrazima rasne diskriminacije od strane ovog drugog – navodi FIGC u saopćenju.

Jesus je u početku umanjio incident nakon remija Napolija i Intera 1:1 u nedjelju, rekavši za DAZN “šta se dešava na terenu, ostaje na terenu” nakon što je prihvatio Acerbijevo izvinjenje na terenu za neodređene uvrede.

Brazilac Jesus, koji je doveo do izjednačenja Napolija na San Siru, viđen je kako protestuje kod sudije Federica La Penne, pokazujući na značku “Keep Racism Out” na svojoj majici i očigledno govoreći da me “(Acerbi) nazvao negrom”.

Incident je doveo do toga da je Acerbi napustio italijanski trening kamp u ponedjeljak.

Zamijenio ga je centralni branič Rome Gianluca Mancini u timu od 28 igrača koji je odabran prije mečeva protiv Venecuele i Ekvadora u sklopu pripremama Italije za odbranu titule prvaka Evrope.

Po povratku u Milano, Acerbi (36) je uvjeravao novinare da nije rekao “ništa rasističko”.

To je izazvalo ljutitu reakciju Jesusa na Instagramu: “Mislio sam da je incident završen na terenu i iskreno, nadao sam se da se neću morati vraćati na nešto tako odvratno.”

– Međutim, danas sam pročitao Acerbijeve komentare koji su u potpunosti u suprotnosti sa onim što se dogodilo, sa onim što je on sam rekao na terenu, što je potkrijepljeno video snimkom kako me moli za oprost – dodao je Jesus.