Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Župa Drvar

Ručno tkani crveni tepih star 90 godina vraćen župnoj crkvi u Drvaru

tepih drvar (1)

Tepih su katolici Potoka darovali za prvu župnu crkvu u Drvaru, s njom je živio, ali ju je i nadživio i tako postao veza stare i nove crkve u Drvaru, koja se upravo gradi i u kojoj će jednog dana biti trajno pohranjen, naveli su iz drvarske župne crkve

Na obilježavanju Dana mučenika u novoj crkvi u izgradnji u Drvaru pažnju je privukao ručno tkani crveni tepih koji je stajao na podu crkve, ispred improviziranog oltara, a riječ je o tepihu starom gotovo 90 godina.

Natpis na tepihu je “Isusu*Kralju*Otkupitelju*1933-34”, a ispod toga je još napisano “Usp.(omena) Potoka”, a riječ je o tepihu kojeg su ručno otkali i darovali staroj župnoj crkvi u Drvaru katolici vjernici iz naselja Potoci nedaleko Drvara, priopćeno je iz Župe Drvar.

Tepih na sebi ima kombinaciju bosanskih šara i veza tipičnog za narodnu nošnju grahovskih Hrvata, i stanovnici Potoka otkali su ga i darovali svojoj župnoj crkvi u Drvaru u povodu Velikog jubileja 1900. godina smrti i uskrsnuća Isusa Krista (1933.), a to je ujedno bila i godina posvete župne crkve u Drvaru.

“Župna crkva u Drvaru, uz neznatna oštećenja preživljava 2. svjetski rat, ali je srušena 1949. naredbom tadašnjih komunističkih vlasti. Sav crkveni inventar je ili opljačkan ili uništen. Tepih je očito završio u nečijim rukama kao ratni plijen, pa je prelazeći iz ruke u ruku, doživio dobro očuvan gotovo 90 godina. Kada je nedavno došao u ruke jedne Drvarčanke pravoslavne vjeroispovijesti koja se bavi prikupljanjem starina, ona je vidjevši da se radi o katoličkoj ‘svetinji’ učinila lijepu i pohvalnu gestu, te odlučila tepih darovati Katoličkoj Crkvi, odnosno župi Drvar koja je bila prvotna vlasnica tepiha”, navode iz Župe.

Tepih su katolici Potoka darovali za prvu župnu crkvu u Drvaru, s njom je živio, ali ju je i nadživio i tako postao veza stare i nove crkve u Drvaru, koja se upravo gradi i u kojoj će jednog dana biti trajno pohranjen, naveli su iz drvarske župne crkve.