Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Samostalna izložba akademske slikarke Maje Bajrić u knjižari Books.ba

maja bajric fb

Druga samostalna izložba radova akademske slikarke Maje Bajrić, koncipiranih na temi “Filozofija elemenata”, bit će otvorena večeras u knjižari Books.ba u Sarajevu.

Radovi simbolički predstavljaju četiri elementa – vatru, vodu, vazduh i zemlju. Na svakoj slici je prikazana muška figura koja simbolički predstavlja jedan od elemenata, smještena u ambijent koji treba dočarati životne segmente što dati element predstavlja na biološkoj, emotivnoj i intelektualnoj razini, po mišljenju i osjećaju autorice.

Upravo se zato ovaj ciklus naziva “Filozofija elemenata”, obuhvata i predstavlja različite segmente datog elementa, u prvom redu one apstraktne. U tehničkom aspektu slike su ostvarene akrilnim bojama na platnu, a stilski simboličkim realizmom.

Na izložbi će o radu Bajrić govoriti akademski umjetnici Ira Skopljak i Enis Čišić. Publika će također imati priliku vidjeti još nekoliko radova autorice, koji tematski nisu vezani za ovaj ciklus.

Postavka će biti izložena sedam dana.

Maja Bajrić rođena je 1982. godine u Sarajevu. Formalnu likovnu naobrazbu stekla je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, u klasi profesora Radoslava Tadića. U svome stilskom interesovanju, opredijelila se za realizam u klasičnom maniru, kombinovan sa simboličkim, ekspresivnim i impresivnim elementima.

Primarni predmet njenog interesovanja su portreti, a potom prikazi životinja i krajolika. U prikazivanju portreta, fokusira se na ostvarivanje određenog emotivnog stanja, kroz izraz, ali i putem kombiniranja simboličkih elemenata. Njen kolorit je životan i opsežan. Inspiraciju crpi iz dekorativnih elemenata secesijskog slikarstva, kao i u prirodi, ponašanju organizama, interakciji između različitih organizama i okoliša.