Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potpisan protokol

Saradnja BKC-a i Kluba ljubitelja sedme umjetnosti na očuvanju historije bh. kinematografije

Foto: Fena

Kultno kino u Sarajevu “1. Maj“, koje je danas nosi naziv “Bosna“, najstarije je kino u BiH. Tu je prikazan i prvi film “Major Bauk“ režisera Nikole Popoviča 1951. godine

Direktor JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo Jasmin Duraković i predsjednica Udruženja “Klub ljubitelja sedme umjetnosti“ Sena Mujanović potpisali su danas Protokol o saradnji s ciljem očuvanja historije bosanskohercegovačke kinematografije.

Te dvije institucije kulture, potpisanim Protokolom o saradnji, namjeravaju pokrenuti aktivnosti u oblasti filmske kulture i umjetnosti. Projekti BKC-a će biti realizirani i u Kinu “Bosna”.

-Ovo je jedan od prioriteta kulturne politike u gradu Sarajevu, Kantonu Sarajevu i Bosni i Hercegovini. To je tradicija naše kinematografije, filmske kulture. Zato je bitno da i Kinoteka BiH, Ljetno kino i kino ‘Bosna’ zadrže djelatnost kojom su se oduvijek bavili – kazao je Duraković u izjavi za Fenu.

On je pojasnio da je BKC pravni sljedbenik dijela kompleksa Ljetnjeg kina, kina “Bosna“ i Kinoteke BiH, koji se obnavljaju uz podršku Općine Centar, a čitav kompleks je dio bh. kinematografije.

Naime, kultno kino u Sarajevu “1. Maj“, koje je danas nosi naziv “Bosna“, najstarije je kino u BiH. Tu je prikazan i prvi film “Major Bauk“ režisera Nikole Popoviča 1951. godine.

Predsjednica Udruženja “Klub ljubitelja sedme umjetnosti“ Sena Mujanović, dugogodišnji borac za opstanak kina “Bosna“, izrazila je zadovoljstvo potpisanim Protokolom o saradnji. Zajednički projekti koje će raditi oživjet će prostor, ne samo filmovima, nego i ljubiteljima filma.

Istakla je da kino “Bosna“ čuva historiju bh. kinematografije, a u malom, autentičnom kinu, muzeju sa retro izgledom, čuva se dah prošlosti slavnih glumaca, režisera, muzičara, književnika, pjesnika, pjevača Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Uskoro će kino Bosna biti osposobljen za projekcije filmova, a prva premijera dokumentarnog filma o Nisvetu Džanki u produkciji Fist, bit će u julu u okviru festivala “Baščaršijske noći“.

bkc