Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo: Čuvanje sjećanja na genocid obezbjeđuje sadašnjost i budućnost

20180711_2_31392259_35514288_Web

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine (BiH) u Sarajevu danas je održan program sjećanja i odata počast žrtava genocida u Srebrenici 11. jula 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Selma Alispahić, glumica Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), prije početka programa izjavila je kako nema prava na zaborav.

“Mi se moramo podsjećati na tragediju koja se desila našem narodu, svakodnevno, ne samo na 11. juli”, dodala je.

Smatra da čuvanje memorije na ono što se desilo u suštini obezbjeđuje sadašnjost i budućnost.

“Mi ne možemo sebi dozvoliti komociju da se umorimo od podsjećanja na ono što se desilo. To je jedna od najvećih tragedija u historiji ljudske civilizacije, pogotovo što se desila u 20. vijeku, u centru Evrope i što je tako dugo trajala”, smatra Alispahić.

Poručila je kako se mora podsjećati i na genocid u Višegradu, Prijedoru, Vlasenici…

Maja Salkić, glumica Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), kazala je kako je SARTR još prije pet godina počeo raditi na realizaciji programa na dan obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

“Prve godine smo bili u Potočarima, zato što smo mislili da je to naš lični odnos prema mjestu gdje se desio genocid i da damo svoj doprinos građanima koji i dalje žive u Srebrenici i okolini”, podsjetila je Salkić koja je dodala kako su potom donijeli odluku da je najbolje program pomjeriti u Sarajevo.

Istakla je kako svake godine čitanjem imena nastradalih u genocidu u Srebrenici odaju počast svim žrtvama.

Smatra kako umjetnici i ljudi koji se bave kulturom trebaju biti glasnici historije, sjećanja i da pokrenu ljude da i oni odaju počast.

“Mi moramo ostavljati trag za buduće naraštaje, kolege, djecu, sugrađane. Na neki način moramo podsjećati da se takve stvari više nikada ne događaju, i nigdje, ne samo ovdje”, poručila je Salkić koja je dodala kako se sjećaju svih nastradalih žrtava u BiH.

Istakla je kako je riječ o ličnom doprinosu umjetnika i poziv građanima da odaju počast svim nastradalim u BiH, a prije svega u Srebrenici.

“Imamo jasne poruke, poruke su mira, da se ne zaboravi, da ostavimo trag u sjećanju i prenesemo da moramo živjeti sada i ovdje, za budućnost. Ali zaista, ako ne mislite o prošlosti i na pozitivan način odajete počast takvim žrtvama, onda nema ni budućnosti”, kazala je .

Davor Sabo, glumac Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), kazao je kako je vrlo teško govoriti bilo šta na ovaj dan.

“Mislim da su bilo kakve vrste govorancija i sve riječi suvišne. To je neko osjećanje, emocija, kolektivna energija u kojoj se svi nađemo na ovaj dan. Ali opet, mislim da je neophodno o tome progovarati i naći neke načine na koje možemo da damo svoj doprinos u tom sjećanju i u tome da ne dozvolimo da se to zaboravi, a naročito da se ponovi”, rekao je Sabo.

Dodao je kako simboličnim čitanjem imena, svakog nastradalog u Srebrenici, pokušavaju da opomenu i daju doprinos sjećanju.

“Mislim da uspijevamo u tome. Jako teško dolaze riječi i onda samo ta imena odzvanjaju i podsjećaju nas da su se strašne stvari dogodile i da ne smijemo dozvoliti da se ponove”, rekao je Sabo koji je kazao kako će danas biti pročitana i imena novoidentificiranih žrtava koje će danas biti ukopane u Potočarima.

Organizatori današnjeg sjećanja su Sarajevski ratni teatar (SARTR) i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

U Memorijalnom centru u Potočarima današnjim klanjanjem dženaza-namaza i ukopom posmrtnih ostataka 35 žrtava, među kojima su i četiri maloljetnika, ukupan broj ukopanih u Potočarima je 6.610.

Genocid u Srebrenici najveći je masovni zločin počinjen na tlu Evrope nakon Holokausta u Drugom svjetskom ratu. U genocidu nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine, koji je izvršila tadašnja Vojska Republike Srpske (VRS) potpomognuta vojno-logistički jedinicama s prostora Srbije ubijena su najmanje 8.372 civila.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je Vesid (Hasan) Ibrić, rođen 1979. godine. Najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine je Šahin (Šaban) Halilović, rođen 1924. godine.