Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Italija

Sarajevska filmska noć u Milanu

milano2

Večeri bh. filmova i autora prisustvovala je i Jasna Martinčević, vice konzul Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Milanu koja je čestitala organizatorima, selektorici i autorima na izvanrednoj prezentaciji umjetnika i umjetnosti BiH

Na Milano Meets Sarajevo Festivalu u Muzeju izgubljene budućnosti (Tempio del futuro perduto) u petak je upriličena večer sarajevskih filmskih autora i njihovih filmova u selekciji Emine Gegić.

Večeri bh. filmova i autora prisustvovala je i Jasna Martinčević, vice konzul Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Milanu koja je čestitala organizatorima, selektorici i autorima na izvanrednoj prezentaciji umjetnika i umjetnosti BiH.

Emina Gegić, selektorica Festivala, umjetnička direktorica ARTRIVER ISOLA MILANO izjavila je za Fenu da je prvi put italijanskoj publici 2010. godine prezentovala bh. scenariste i reditelje, u okviru projekta u saradnji sa SAE Institute Milano i ASU Sarajevo.

– Ovo je drugi put da milanskoj publici predstavljam bh. filmove i njihove autore: Šemsudina Gegića, Berina Tuzlića, Dina Longo Šabanovića, kao i prvi poslijeratni bh. crtani film u mom koautorstvu a Berinom Tuzlićem. Sretna sam da su selektirani filmovi doživjeli odličan prijem kod izbirljive milanske publike i nadam se da će konekcija bh. i italijanskih autora u budućnosti biti sve jača. Isto tako se svi nadamo da će se i bh. strana oglasiti i zainteresovati za suradnju sa nama te predstavljane italijanskih umjetnika u Sarajevu – izjavila je Gegić.

Istakla je da je publika u Italiji s pažnjom pratila programe, te da nisu krili oduševljenje viđenim.

Na festivalu u Milanu učestvovali su: Francesco Ciranna, Lucia Cristiani, Emina Gegić , Šemsudin Gegić, Berlin Tuzlić, Dino Longo Šabanović, Adnan Salihović , Dj Soren i Dj Simone Soya (Italija ) te Dj Hibrid (BiH).

Festival je održan od 15. do 18. novembra i zatvara se danas konferencijom za medije.